ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 22/10/2016 – 't Scheldt

Heet van de Naald 22/10/2016

ACTUEELBlatt LeserPhilip Heylen, zonder schaamteHet gebeurt wel eens dat politici tijdens of na het beëindigen van hun carrière hun schamel inkomen aandikken in de privé-sector. Som zijn ze gegeerd, niet vanwege hun talent en vakkennis – hetgeen ze zichzelf graag wijsmaken – doch vanwege hun netwerken en uitgebreide adresboeken.
Barosso (Goldman Sachs), Karel de Klucht (Arcelor Mittal), Jean-Luc Dehaene (DEXIA); deze ACW-er – ACW: Alle Centen Weg –  incasseerde smekkend enkele miljoenen belastingvrij via een aandelenoptie, hij was dan ook een geweldig goeie bestuurder bij deze gekelderde bank; eat this, Arco spaarder !), Steve Stevaert (voorzitter van de Raad van Bestuur van Ethias. Toen die in de problemen geraakte, was de reactie van Steve Sex : ‘ik ken niets van verzekeringen“), Patrick Janssens (de beste burgemeester sinds Karel met de Ijzeren Teen in 1132, nu directeur bij een voetbalploeg in Limburg, haha, wat een afgang), Verhofstadt etcetera…
Zeldzamer zijn de politici die plots uit de politiek stappen, en het in de privé gaan waarmaken. De achtenswaardige Jan Huyghebaert is er het typevoorbeeld van. En nu dus  Phillip Heylen, Schepen van Cultuur en economie van Werelddorp Antwerpen.
Hij stapt over naar Ackermans & Van Haaren, de Grand Old Lady van het Antwerpse bedrijfsleven. Ruim 5 miljard omzet,
22 000 man personeel…  Jarenlang gepest door het janghagel van een vorig stadsbestuur, dat de verbouwing van hun schitterende pand aan de Leopoldplaats 23 keer verhinderd heeft. Pareltjes uit de kroon van Ackermans & Van Haaren  (wie daar 20 jaar aandelen van kocht is nu stinkend rijk) zijn baggergroep Dredging International  en DEME. Die zijn wereldwijd actief, zelfs in Antwerpen. Daar haalden zij recent – in een consortium genaamd Blue O’pen – de opdracht binnen om de Antwerp Blue Gate (vroeger : Petroleum Zuid) site te ontwikkelen. Een mooie opdracht,  58 miljoen euro waard, jaren werk.
Opdrachtgever was de facto  Bluegate nv, dat de publieke partners bundelt, waaronder uiteraard  de Stad Antwerpen. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Bluegate nv, .. drie keer raden. Juist. Philip Heylen!
Een citaat (van toen hij nog beslissingnemend schepen was) van hem staat nog steeds te blinken op de website van Bluegate …. ‘Voor een reeks sleutelelementen hebben wij (sic !) als publieke partners een vetorecht, wij (sic!) voelen ons daar comfortabel bij. Zo kunnen wij (sic!)onze duurzaamheidsambities met dit terrein waarborgen’.
Met ‘wij’ bedoelde hij : de publieke partners, ….
Als die Philip Heylen dan plots zijn mooie job als schepen van Cultuur en economie verlaat om bij net dit bedrijf te mogen komen werken dat mede via hem een opdracht van 58 miljoen binnenhaalde, dan stellen wij ons daar geen vragen bij. Totaal geen.
Mensen met een slecht karakter zouden zich kunnen afvragen ;  was de Schepen neutraal in zijn toewijzing (ze zitten met slechts vijf man in de Raad van Bestuur van Bluegate nv, ook Rob van de Velde, wat natuurlijk een hele geruststelling is. El Capone zit er overigens NIET in)?
Hoe lang wist hij al dat hij bij Packermans & Van Haaren zijn droomjob en ditto wedde ging krijgen? Bestaat de kans dat er informatie naar deze kandidaat gestuurd is?
Belangenvermenging, wat is dat eigenlijk? Zit hij nog altijd op die stoel van Bluegate NV, de belangen van de gemeenschap te verdedigen tegenover zijn nieuwe werkgever ? Is zijn lievelingsgod Janus?
Kan hij gechanteerd worden? Waarom zwijgt de regimepers?***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *