Heet van de Naald 21/11/2010 – 't Scheldt

Heet van de Naald 21/11/2010

EXCLUSIEF 

TWEE BEROEMDE ANTWERPSE CAFE’S
DEFINITIEF GESLOTEN

*

Brouwerij de Koninck werd opgekocht door Brouwerij Moortgat-Duvel. Hoewel er flink wat veranderingswerken werden uitgevoerd in de twee café’s – de nieuwe meubilering staat klaar in de panden – besloot Brouwerij Moortgat om tegen de oorspronkelijke plannen in beide café’s definitief te sluiten.
In het begin van de Boomgaardstraat, rechttegenover de brouwerij, zijn twee café’s gevestigd die door elke Antwerpenaar gekend zijn: het kleine ‘Stoopke‘ en de taverne ‘Pelgrim‘, onder meer bekend om zijn ‘boerenomelet‘.
Het verhaal ging dat er een ondergrondse leiding rechtstreeks vanuit de brouwerij aan de twee café’s het bruine bier bezorgde.
De nieuwe eigenaar, Brouwerij Moortgat, heeft zich laten overtuigen in plaats van de traditionele café’s na de vernieuwing open te houden de ganse boel te laten afbreken om er een blok met nieuwe appartementen te laten neerzetten.
Met de Brouwerij Moortgat wordt niet gelachen: centen eerst. En traditie?

Albert Moortgat, uitvinder van ‘den Duvel‘, lid van het VNV en oud-burge-meester van Breendonk van 1921 tot 1944, wordt door de huidige generatie Moortgatten liefst en zo veel mogelijk verzwegen. Aan Vlaamsgezindheid vegen zij hun … gat.
De vraag mag gesteld worden of Brouwerij Moortgat, net als de Koninck, een even socialistisch-rode pr-politiek zal voeren.

Een groot supporter en liefhebber van ‘den Duvel‘ was de socialist Camille Huysmans.

Door ex-burgemeester Bob Cools werd ‘het Bolleke‘ in het stadhuis geïntroduceerd en elk normaal bier werd er buitengebonjoerd. Op de recepties wordt tot op de dag van vandaag vooral het socialistisch getinte de Koninck geserveerd. Dorst of geen dorst? Het zal de Koninck zijn.
Misschien komt er nu in het stadhuis ook normaal bier?

Het door brouwerij de Koninck geopende café ‘De Hand‘, op de hoek naast de brouwerij, kan niet tippen aan de glorie, de service, de kwaliteit en de ambiance van noch ‘Het Stoopke‘ noch ‘De Pelgrim‘ indertijd. Misschien ook dat café eens onder het vergrootglas leggen?
*

duvel

Albert Moortgat en Camille Huysmans

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *