ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 14/12/2015 – 't Scheldt

Heet van de Naald 14/12/2015

Maatjes

Salafisme in de Frut

Homo Criticus is een groot bewonderaar van het journalistieke vernuft en de neus voor primeurs van Gazet van Antwerpen, ook bekend onder de charcuterieterm Frut. Onlangs stootte hij zo op een exclusief (!) artikeltje dat hem spontaan overspoelde met een tsunami gelukshormoon.

Zestien bebaarde salafistische Mechelaars gaan in de binnenstad der Manenblussers een bibliotheek, boekenwinkel en leslokaal inrichten om de ‘authentieke islam te verduidelijken aan moslims en niet-moslims’. En nog wel in een voormalige kapperszaak waar je voor 5 euro je baard kon laten fatsoeneren à la mode de chez eux.

Groot was dan ook de ontgoocheling toen Homo Criticus middels een opiniestuk van de Nederlands-Iraanse rechtsgeleerde Afshin Ellian in Elsevier moest constateren dat er een enorm verschil is tussen salafisme en salamisme. Wie verslaafd is aan salami riskeert weliswaar een verkorte levensduur door darmkanker, maar – zo schrijft de hoogleraar – ‘salafisten kunnen Europese
samenlevingen in een burgeroorlog storten’.

De redenen waarom het salafisme op monsterlijke wijze kan groeien zijn divers vertelt Afshin Ellian. In theorie zijn immers álle moslims via digitale en reële instellingen een doelwit voor de salafistische propaganda. Bovendien is dit niet de religie van de zieligste aardbewoners. Er zijn talloze islamitische landen met een overvloed aan oliegeld. Verbieden dus, luidt zijn conclusie. Of om het met zijn eigen woorden te stellen: ‘Snij de banden tussen het salafisme en de bovenwereld door. In de onderwereld heersen de doden. Daar horen ze thuis.’

Homo Criticus is nu wel heel erg bereid om de salafistische gezelligheidsclub zo dood als een pierenkolonie te verklaren, maar heeft nu ook heel erg te doen met zijn lijfblad GvA. Wie oh wie moeten ze daar nog in naam van de echte islam interviewen?
Die ene jonge imam is het stiekem afgebold naar Syrië, taartenbakker Delefortrie is – euhm – aangebrand, imam Sulayman Van Ael drukt zich naar vorm en ook wel inhoud keurig uit, maar naar hem willen de übermoslims niet luisteren… Abou Jahjah is al ingelijfd door de Standaard en Al’De-emeh door Knack.

 Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *