ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 14-02-2016 – 't Scheldt

Heet van de Naald 14-02-2016

Maatjes

De stadsdichter en de helleveeg

Een groot kenner van poëzie kunt u Homo Criticus niet noemen. En dat hoeft ook niet. Maar totaal ignorant is hij evenmin.

Als HC in 30 seconden zijn twee favoriete gedichten zou moeten melden, dan zijn dat: De tuinman en de dood van Pieter Nicolaas van Eyck en Het huwelijk van Willem Elsschot. Waarom? Wel, hierom. De tuinman en de dood is een kippenvel-vers over de onontkoombare dood. Uit Het huwelijk stammen de gevleugelde woorden ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’ en wel om een verlepte echtgenote dood te slaan en een jonger exemplaar te nemen. Homo Criticus vindt het dan ook zeer terecht dat ‘Tussen droom en daad…’ is verkozen tot mooiste onvergankelijke zin.

Wat Homo Criticus echter even ergerlijk vindt als – of nog erger dan – een haar in de boter of een vlieg in de soep is het gedrag van de jonge snaak die als kersverse stadsdichter van Antwerpen een bedrag van 5000 euro vangt om een keer of twaalf wartaal uit te kramen. Oordeelt u zelf. ‘Vanavond regent het hard als oorlog, maar ik kus alle dagdromende straatsoldaten. Ze transformeren in gevlekte padden die eeuwig tapdansen rond lantaarnpalen.’
Als het dan toch over amfibieën moet gaan, geeft Homo Criticus de voorkeur aan het zoenen van kikkers tot er een prins of prinses verschijnt.

Maarten Inghels dus, een soort van jongere versie van oerstadsdichter Tom Lanoye. Plots kende half Vlaanderen hem, nadat hij op Knack.be alle Latijnse dichters uit Wikipedia had uitgesmeerd én in één messentrek burgemeester Bart De Wevers puberale dichtkunsten tot frut had gekapt. Zo rond zijn twintigste had De Wever een eigen gedicht voorgelegd aan Herman de Coninck voor in zijn literair tijdschrift. Die vond de beeldspraak rond een ‘nachtspiegel’ niet geschikt, want een nachtspiegel was toch een pispot. En ‘als je bloed plast, moet je naar de dokter’.

In 1990, toen Bart De Wever 20 was, mocht Maarten twee (2) kaarsjes uitblazen. Hoe komt hij dan nu aan die  kattebel van de Coninck?

Homo Criticus zal het u zeggen. Dat komt recht uit de archieven hemmerechtsvan onlustige en rancuneuze weduwe Kristien Hemmerechts. Het (Pieter) De Coninckplein mocht niet worden omgedoopt tot Herman de Coninckplein? Dan zal de helleveeg van de Cogels Osylei haar protegé ten stadhuize sturen met een potteke adders, schorpioenen en gevlekte padden.
Onder welke naam zouden beiden hun tafeltje in The Jane reserveren?

Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *