ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 13-02/2016 – 't Scheldt

Heet van de Naald 13-02/2016

ACTUEEL

Maatjes

Rara, wie ben ik?

 ‘Ik eet vis, schaaldieren en zeeplanten. Ik pleeg elke dag zonder problemen een grote boodschap, wat mij bijzonder gelukkig maakt. En ik eet nooit of te nimmer brood. Rara, wie ben ik? En nog een tip. Ik ben geen dolfijn of zeemeermin, al bevind ik mij geregeld in de buurt van een zeiljacht.’

U hebt geen flauw vermoeden? Homo Criticus laat u niet op uw honger zitten en geeft u meteen het antwoord. Het is Pascale Naessens, de eega van Paul Jambers die de dag van vandaag meer poen schept met haar kookboeken en teljoren dan Pieken-Paultje met al zijn spraakmakende reportages altegader.

Pascalleke Niet-van-de-Kampioenen is héél boos op de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Robin Peeters die in de media opriep om te ontbijten met boterhammen in plaats van gortdroge havermout en fruit. Volgens prof Peeters riskeren de broodlozen een gebrek aan jodium, maar daar is dieetgoeroe Naessens het niet mee eens, om het nog diplomatisch uit te drukken.

‘Ik kan de professor geruststellen: mijn jodiumwaarden zijn perfect, zónder boterhammen‘, schrijft ze in een van boosheid overkokende brief. ‘Het zou beter zijn om de mensen te informeren over de natuurlijke bronnen van jodium, zoals alles wat uit de zee komt: vis, schaaldieren, zeewier of zeeplanten. (…) Denkt professor Peeters dan werkelijk dat die jonge meisjes ’s middags worst met frieten eten? Nee, zij eten salades met zeewier en smoothies met spirulina. Mensen adviseren om brood te eten omdat ze anders een tekort aan jodium zullen krijgen, maakt hen niet alleen afhankelijk van de voedingsindustrie, meer nog: het houdt hen vooral dom.’

Nu wil Homo Criticus niet ontkennen dat de hedendaagse broden niet meer zijn als in de tijd dat moeder de vrouw het dagelijks brood zegende alvorens het tegen haar boezem gedrukt in boterhammen te snijden, maar tijdens de lunchpauze is hij geenszins geneigd om een zeewierslaatje te nuttigen, laat staan dat je een biobroodjeszaak vindt die dit serveert.
De kinderen naar school sturen met een  ‘brooddoos’ met een mariene inhoud, lijkt Homo Criticus ook onrealistisch om meerdere redenen. En over die smoothies? Lazen we onlangs niet dat vers geperst sinaasappelsap even slecht is als frisdrank en je dus beter een appelsientje kunt pellen en vellen? En de pitjes discreet uitspugen?

Homo Criticus vermoedt dat la Naessens zich verslikt heeft in haar ochtendlijke kruidenthee na het pleidooi voor de boterham. Dat zou namelijk wel eens een aanslag kunnen zijn op haar – euh – broodwinning.
Iemand zin in een haute dog van Jeroen Meus? Mhmmm. Met ‘ongezond’ vlees in een ‘ongezond’ broodje.

Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *