ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het orakel van Brakel – 't Scheldt

Het orakel van Brakel

In de loop der tijden hebben orakels geregeld een grote rol gespeeld. Homo Criticus moest er even Wikipedia bijhalen om het zagemeel in zijn hoofd op te schudden. Zo staat het er: ‘Orakel verwijst in de eerste plaats naar een persoon of bemiddelaar die beweert over profetische gaven te beschikken en in staat is een door een godheid ingefluisterde boodschap te brengen. (…)’

Het eerste orakel dat Homo Criticus met zijn Latijn-Griekse middelbaar te binnen schiet, is dat van Delphi, alwaar een bizarre vrouw – een transgender? – onsamenhangende klanken uitstiet die door een soort van beëdigde vertaler inhoud kregen, maar zelfs in de Griekse Oudheid vaak fake news bleek.

Zo ging koning Croesus van Lydië bij het orakel te rade over zijn slaagkansen indien hij ten oorlog zou trekken tegen buurman Perzië. Het geraaskal van het orakel luidde: ‘Indien u een oorlog begint, zal een groot rijk ten onder gaan.’ De voorspelling kwam uit, alleen bleek het verwoeste rijk dat van koning Croesus zelve.

Oh, lezer. U wil weten wat er in Brakel dan wordt voorspeld? Minute papillon! (*)

In deze periode van WK Voetbal-verstandsverbijstering vindt Homo Criticus het onontbeerlijk om een aantal eigentijdse orakels voor het voetlicht te plaatsen. Dat zijn vertegenwoordigers van het dierenrijk ten dienste van het mensdom. Oké, flauw cliché, maar wel toepasselijk. Om te voorspellen welk land zou winnen, werden de paranormale gaven ingezet van ezels, pinguïns, stekelvarkens, papegaaien en de niet te overtreffen octopus Paul.

Dit jaar valt die eer te beurt aan de stokstaartjes van een zoo in Groot-Brittannië. De diertjes doen dat door met z’n allen te verzamelen voor de vlag van het elftal waarvan ze ‘denken’ dat die de beker gaat binnensjotten en daar dan hun buikjes rond te eten. De rol van de verzorgers is daarbij onbekend.

Over naar Brakel. Daar woont een orakel, genaamd Herman De Croo. In een interview doet pa Croo een voorspelling op lange termijn waaraan zelfs geen enkele klimaatprofeet zich zou wagen. ‘Binnen dertien jaar is 70 procent van de Antwerpse kiezers geen Belg meer. Binnen twee generaties is de burgemeester van Antwerpen Turks, Marokkaans of zwart. Bye bye De Wever.’ Aldus het orakel van Brakel. En wie wint het EK, mijnheer De Croo?

 

(*) De gevleugelde woorden ‘minute papillon’ hebben we te danken aan een Parijs’ journalistencafé, waar de kelner Papillon heette. Telkens de brave man van alle kanten tegelijk werd geroepen voor een bestelling, antwoordde hij ‘minute!’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *