Heet van de Naald 1.11.2017 – 't Scheldt

Heet van de Naald 1.11.2017

 

ACTUEEL’t Kan verkeren in de Brederodestraat Vroeger een chique winkelstraat, nu een aaneenschakeling van vzw’s, pittabars en coiffeurs van Turkse origine, met als intellectueel hoogtepunt advocaat meester Ergun Top. Die Brederodestraat was onlangs het strijdtoneel tussen Turken en Koerden, tussen Erdogan-fans en Öcalan-getrouwen. De wapens: stokken, paaltjes, verkeersborden, hockeysticks, straatstenen, brandbommen, luchtdrukgeweren. De slachtoffers: winkelruiten, (nieuw) straatmeubilair, een politieagent en een beetje collateral damage. De zondebok: burgemeester Bart De Wever. Althans volgens kersvers Samen-boegbeeld Jinnih Beels.De aanleiding zou een autocar vol Koerdische Öcalan-militanten zijn die expres ende ter provocatie dwars door Erdogan-ville reed. Maar Homo Criticus weet wel beter. Wie als moslim een adres kiest in de Brederodestraat, tart het noodlot. Niet meer en niet minder. Gewoon effe Bredero googelen en u merkt meteen dat er stront aan de knikker is.Gerbrand Bredero (1585 – 1618), de Nederlandse dichter, toneelschrijver en schilder, verhuisde als kind met zijn ouders naar de Amsterdamse buurt bij de Varkenssluis. Halaal!De lijfspreuk van Bredero ‘t Kan verkeren’ duikt in vele van zijn gedichten op, zoals ook in het beroemde ‘Boeren-geselschap’.
En waarover gaat dat? Alles begint op een vrolijke toon, maar eindigt met… een vechtpartij. Profetisch!Een ander devies van Bredero luidt: ‘Al siet men de lui – men kent se niet’.
U denkt de eerste de beste Turko-Belg op straat te zien, maar weet u dan meteen tot welk kamp hij behoort? En is het misschien een terrorist zoals die van de Ramblas in Barcelona?
Bart De Wever liet zich iets in die trant ontvallen en werd ei zo na van het balkon van ’t Schoon Verdiep geduwd.  In de plaats van zijn Pascalleke naar de Boekenbeurs te vergezellen voor haar zoveelste konijnenvoerboek, zou Jambers nog een ultieme reportage kunnen inblikken.
De Turken van de Brederodestraat– Wie zijn ze, wat willen ze, waar gaan ze naartoe en in welke auto’s?
Compleet met een bezoekje aan de Allahoe-hakbar en de ha-die-sjiesja-tent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *