ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent HOPELOOS – 't Scheldt

HOPELOOS

Deze zin in een Telegraaf-bericht van maandag moest ik toch wel enige tijd op mij laten inwerken: ‘De evolutietheorie van Darwin is ’te complex’ en ’te controversieel’ voor jongere scholieren’, aldus een hoge medewerker van het Turkse ministerie van Onderwijs.Dat ik er moeite mee had komt natuurlijk doordat ik van een aap afstam en met typerende koppigheid weiger om mijn 21ste-eeuwse oogkleppen te ontgespen.Die unibrow en dat lage voorhoofd van mij verraden primitivisme en vormen volgens mijn beperkte geest het zoveelste bewijs van de juistheid van de stelling – nou ja, zo ongeveer dan – dat uit de smalneusaap de mensaap voortvloeide, uit de mensaap de neanderthaler, uit de neanderthaler de moderne mens.Je ziet de hele Darwin-evolutieleer in mij terug. Tel daar mijn veel te hedendaagse, goddeloze levensstijl bij op, met 365 dagen per jaar en 24 uur per dag iftar, et voilà: mijn stuitende domheid is verklaard.Ik ben zelfs een hopeloos geval: de mededeling van die Turkse onderwijshotemetoot kost mij nog steeds moeite en zal mij ook altijd moeite blijven kosten.O, de arme Turken die nog steeds menen – ze zijn er nog bij bosjes – dat aan de seculiere levensopdrachten van Mustafa Kemal Atatürk dient te worden voldaan. Hun lot ligt nu in handen van Reçep Tayyip Erdogan, die inmiddels, met gebruikmaking van de laatste ’staatsgreep’, heeft geregeld dat hij tot 2029 kan aanblijven. Diens islamisten met hun middeleeuwse, anti-wetenschappelijke dogma’s krijgen steeds meer greep op de Turkse staat. Het blijkt uit de ene na de andere maatregel, waarvan de laatste werd belicht in dat nieuwsbericht over het nakende verbod op het onderwijzen van Darwins theorieën. Het gevolg, wellicht: dat ook de verlichte kemalisten straks gedwongen zullen zijn hun kinderen naar scholen te sturen waar het islamitische scheppingsverhaal als het enige aanvaardbare wordt opgediend.

Te complex, de evolutieleer. Te controversieel ook. Hoe krijg je het uit je strot.
Nee, dan zoals Allah het regelde. Veel eenvoudiger, lekker snel ook en trouwens niet eens zoveel verschillend van de christelijke uitleg: op zaterdag schiep hij de aarde, op zondag de bergen, op maandag de bomen, op dinsdag het licht, op woensdag de onderscheidende zaken, op donderdag de dieren en op vrijdag Adam, niet naar zijn evenbeeld zoals de christelijke God maar uit verschillende kleuren klei, overigens wel pas nadat hij de aanvankelijk nogal tegenspartelende engelen deelgenoot van dit voornemen had gemaakt. Hij liet Adam eerst even goed drogen, blies hem daarna een geest in en schiep toen Eva uit een rib van Adam, waarna het gelazer ook volgens de Koran begon.
En dat is dus níet controversieel. Ja hoor, klopt: er zijn ook Nederlandse, christelijke politieke partijen die aan dit soort creationisme de voorkeur geven. Maar die verbieden niks meer. Gek hè, dat ze in bepaalde hoeken van de wereld steeds verder achterblijven.
Vind ik, als aap.
*
Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van de column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *