Het jaar van de Kaaiman 2015 – 't Scheldt

Het jaar van de Kaaiman 2015

2016 is al een paar maanden oud. Toch wil ik nog even jullie aandacht vragen voor het vorige jaar. Ik doe dat aan de hand van Koen Meulenaere (1957), die vermomd als Kaaiman, elke dag in De Tijd de ruimte neemt voor een portie provocatieve spot om al lachend tegen heel wat schenen te schoppen.

Aanleiding voor deze terugblik vormt de bundeling van zijn 50 kwaadste columns van 2015 die, traditiegetrouw, en met de steun van Katoen Natie, in boekvorm op de markt werd gebracht.2015 was een jaar dat er, de schier eindeloos lijkende nieuwsstroom vol droefenis indachtig – denken we maar aan de terreurdaden tegen Charlie Hebdo en later elders in Parijs, de serieuze barsten die het Europese project vertoonde, de vluchtelingen die het Avondland overspoelden – weinig te lachen viel.
Toch slaagde Meulenaere er bijna dagelijks in deze ernst te onderbreken met zijn stukjes waarin geen heilige huisjes werden ontzien, die prikten, (misschien) soms diegenen die werden geviseerd pijn deden, anderen dan weer deden gniffelen of zelfs schaterlachen.
Een dankbaar onderwerp vormden natuurlijk onze politici met aan de top vice-premier Kris Peeters (CD&V), door Kaaiman graag betiteld als saboteur. Maar er waren er meer die niet buiten schot bleven, ook niet-politici.
Het lijstje is te lang om er hier verder op in te gaan.Door de grote verscheidenheid van onderwerpen die Kaaiman – een journalist met zijn neus op de actualiteit maar gezegend met een fenomenaal geheugen – de revue liet passeren is Het jaar van de Kaaiman 2015 ook te gebruiken als een, zij het alternatief, jaaroverzicht.Koen Meulenaere * Het jaar van de Kaaiman 2015 * Uitgeverij Mediafin * 139 p * 10,00 euro.
*
Voornaamste steden van Europa: restaurants en hotels
Met voorsprong de meest interessante gids voor citytrippers en/of zakenlui die veel reizen, in het uitgebreide gamma dat Michelin in aanbieding heeft, is het rode boekje waarin de aanbevolen restaurants en hotels van de voornaamste steden van Europa zijn opgenomen. Recent kwam hiervan de editie 2016 (de 35ste al) uit, weliswaar voorlopig alleen in de Engelse en Franse taal.
Gespreid over 20 landen en 44 grote steden (voor België bv. viel de keuze op Brussel en Antwerpen) zijn in deze gids 1333 hotels en 2312 restaurants opgenomen. Bij de selectie werd rekening gehouden met ieders smaak en te besteden budget, met als voornaamste criterium een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zo vinden we in het boekje naast luxe hotels ook gastenkamers terug, naast sterrenrestaurants ook kleine brasseries en Bib gourmands waar tegen een scherpe prijs een smakelijke maaltijd kan genuttigd worden.
Om de reiziger wegwijs te maken zijn ook stadsplattegronden en enkele regionale kaarten in de gids opgenomen alsmede, per stad, een weliswaar beknopte lijst van bezienswaardigheden. Gebruik makend van een rits aan symbolen, die intussen algemeen ingang hebben gevonden, is de rode gids zeer gebruiksvriendelijk te noemen, zeker wanneer rekening wordt gehouden met de massa informatie die erin is verwerkt.
Main Cities of Europe: restaurants en Hotels 2016 * Uitgave van Michelin * 1008 p * 25,50 euro * ISBN 978 20 6720 638 0.Katelijne***Alle besproken boeken zijn verkrijgbaar :DE WASE BOEKHANDELGrote Markt9100 Sint-NikaasTel.: 03 776 01 68Ook verzendboekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *