GABRIEL GARCIA MARQUEZ – 't Scheldt

GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Voor de klus van de biografie tekende Gerald Martin, professor emeritus in moderne letteren van de Universiteit van Pittsburg , senior re-search professor van de London Metropolitan University en voorzitter van het Inter-nationaal Instituut van Spaans-Amerikaanse Literatuur in de Verenigde Staten.Zeventien jaar werkte hij eraan en meer dan driehonderd mensen werden door hem geïnterviewd. Onder hen Fidel Castro (een goede vriend van Marquez), vier presidenten van Columbia (het geboorteland van Marquez), de schrijvers Carlos Fuentes en Mario Vargas Llosa alsmede de omvangrijke familie van de schrijver.
Natuurlijk sprak hij ook meermaal Marquez zelf die hem in 2006 ten overstaan van de wereldpers betitelde als zijn ‘ officiële ‘ biograaf. Martin zelf spreekt liever van een ‘ (officiële) getolereerde’ biografie dan van een ‘ geautoriseerde ‘.
Van zeer bescheiden afkomst zag Marquez zich gedwongen een half leven lang een enorme beroemdheid het hoofd te bieden. De rijken en machtigen der aarde dongen naar zijn gunst en zijn vriendschap (François Mitterand, Bill Clinton, Felipé Gonzalèz…) en zelf werd hij ook zeer rijk (zeven huizen op spectaculaire locaties in vijf verschillende landen, interviews van een half uur waarvoor hem 50 000 dollar werden betaald…). Dit duizelingwekkende succes weerhield hem er echter niet van een man van progressief links te blijven, een strijder voor de ‘goede zaak’ en een grondlegger van positieve ondernemingen waaronder instituten voor journalistiek en film.
Aan de basis van Marquez‘s enorme populariteit ligt ongetwijfeld de wonderbaarlijke fictie die hij maakt van zijn leven en van zijn geboorteland Columbia.In de biografie is Martin erin geslaagd de moedige, fascinerende en ook humoristische werkelijkheid die zich achter de boeken verschuilt bloot te leggen. En de manier waarop hij dat doet is zijn ‘onderwerp’ waardig. Als lezer(es) krijg je inderdaad soms de indruk bezig te zijn met het lezen van een boek van Marquez zelf… Verre van een saaie boel dus, integendeel en daarom ook een aanrader van formaat.Gerald Martin (vert. Ralph van der Aa, Miebeth van Horn, Catalien en Willem van Paassen) * Gabriel Garcia Marquez. De biografie * Uitg. J.M. Meulenhoff * 687 p * 42,50 € * ISBN 978 90 29083 39 3.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *