ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent FRANCISCUS     – 't Scheldt

FRANCISCUS    

Franciscus is in 1567 geboren in Savoye in het Château de Sales. Hij studeerde retorica, filosofie en theologie aan de universiteit van Parijs, en daarna rechten aan de universiteit van Padua. Hij gaf een seculiere carrière op om zich aan het priesterschap te wijden. Na zijn wijding in 1593 werd hij naar de afgelegen streek van Chablais gestuurd om de calvinisten terug te winnen voor het katholicisme. Hij verwierf grote faam als predikant, sprak in de grote steden van Frankrijk en schreef populaire boeken over religie. In 1602 werd hij bisschop van Genève. Hij overleed in 1622 en is in 1665 heilig verklaard en in 1877 tot kerkleraar uitgeroepen.Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Einde januari sterke vorst, ’s zomers noch honger noch dorst***VOLKSWEERKUNDE     Is januari zacht, dan krijgen lente en zomer groeiende kracht. Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***Een hommel in januari brengt een goed wijnjaar***COLUMN ROB HOOGLAND     Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor hun toelating tot overname van zijn column (blz. 6).***Rijkdom en een dubbeltje kennen elkaar***ACTUEELZo. ‘het is gebeurd’, zoals een bekend quizmaster geregeld stelt,

abouals er ééntje het spel verliest. Abou Dyab Jahjah is aan de deur gezet bij De Standaard. Hij mag er niet meer voor schrijven. Eindelijk.
Wij hadden het jaren geleden voorspeld; er komen vodden van, om zo’n anti-semitisch sujet een vrije tribune te geven.
En nu moet De Standaard haar enigste (!) allochtone penneridder aan de deur zetten. Mijnheer Abou had de zoveelste aanslag met een vrachtwagen, deze keer in Jerusalem, toegejuicht. De vier doden vond hij prima. En kennelijk overschreed hij daarmee toch de grens van fatsoen die in DS zou heersen.
Wij kijken nu uit naar de giftige manier waarop Abou DieAap De Standaard gaat zwart maken. Hopelijk weet hij veel van de interne keuken.
Blatt Leser
***Vraag van ’t Scheldt:En waarom krijgt de hoofdredacteur van De Standaard geen schop onder zijn kont?Adriaan van Gansen***

Maatjes

Schapen met racismeklacht naar Unia

Eerst en vooral: Homo Criticus houdt van schapen. In al hun verschijningen en bereidingen. Niets zo vertederend als lammetjes in een lentewei. Maar evengoed kan Homo Criticus af en toe niet weerstaan aan de verleiding van lamskoteletjes met erwtjes en peekes en kroketjes. Maar nu trekt het syndicaat der Vlaamse schapen met een racismeklacht naar Unia. Ja, dat leest u goed. Naar Unia, niet naar Unox. Het is de schapen die de onverdoofde slachtpartij van het Offerfeest nog kunnen nablaten immers ter ore gekomen, dat hun haram boerderijgezellen, de varkens, positief gediscrimineerd gaan worden. En wel door toedoen van de bloedrode sp.a. Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a) dient een voorstel van decreet in om de castratie van biggen te verbieden. ‘Onnodig en onaanvaardbaar’, stelt Els. ‘om de ongewenste berengeur van varkensvlees te voorkomen, kunnen varkens ook gevaccineerd worden’. Beetje bizar voorstel, want de dame wijst er zelf op dat bijna alle supermarkten geen vlees meer verkopen van gecastreerde dieren.

Mais revenons à nos moutons. In dit geval de Vlaamse schapen. Die klagen niet ‘mais-mais’ maar ‘wee mij, wee mij’. Zij hadden zich, hun reputatie getrouw, naar de religieuze slachtbank laten leiden, nadat hun was wijsgemaakt dat ze er niets van zouden merken na het toedienen van een verdoving die hen in een roes van gelukzaligheid zou brengen. Als een minister van Dierenwelzijn zoiets belooft – gratis drugs en dan naar de Elyseese velden – dan geloof je hem toch. Toen verscheen er echter een snode stormram, genaamd Tom Meeus, ten tonele. De man die een punt zette achter zijn passage bij De Lijn en nu als voorman van de socialisten in Antwerpen kiesvee wil ronselen waar het zich bevindt – dus in het zo vredige en vreedzame Antwerpen Noord – slaagde er (s)links in om het verbod te omzeilen, tot afgrijzen van de ‘enen’ en groot jolijt van de ‘anderen’.

Hoe dan ook: de schapen hebben hun buik vol van de voorkeursbehandeling van de macho knorrebeesten en trekken kuddegewijs naar Unia. Ze krijgen daarbij de onverwachte steun van burgemeester Bart de Wever. Die liet op de nieuwjaarsreceptie aan de kaaien een heel varken aan het spit draaien.

Van de schepen van Dierenwelzijn Ait Daoud geen commentaar.

Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *