FILANTROPIE – 't Scheldt

FILANTROPIE

Anne en AndréLeysen, ‘filantropen en liefhebbers van schilderkunst’, hebben, naar verluidt, de nodige middelen verzameld opdat de Koning Boudewijnstichting het kinderportret ‘Charles met de gestreepte trui‘ zou kunnen aankopen en opnieuw naar België halen. Het werk kon bij Sotheby’s op de kop getikt worden voor niet meer dan  750 000 euro. Een peulschil dus. Om hun inzet voor het goede doel en het algemeen belang wordt het overigens al niet onbemiddelde koppel passend bedankt. Zij krijgen nl. het vruchtgebruik van dit kunstwerk, dat daarna ‘in de openbare collecties van het Belgisch erfgoed’ zal worden opgenomen.
Mijn advies luidt als volgt. Omdat u wellicht wat bescheidener bent dan de Leysens, gaat u de eerstvolgende keer dat er bij Bernaerts of Amberes (om zo maar een paar Antwerpse veilinghuizen te noemen) een veiling staat aan te komen even langs en zoekt uzelf een mooi en vooral prijzig item uit. Let op, het moet voorheen wel in buitenlandse handen geweest zijn! U noteert alle details en neemt ‘s anderendaags contact met de KoningBoudewijn-stichting om een deal voor te stellen. U zoekt sponsors, de stichting koopt aan, u hangt het bij u thuis op en als u er later niet meer bent, gaat het voor altijd naar een museum. Vermits kinderen zelden de artistieke smaak van hun ouders delen, is dit geen punt, toch? En zelf hebt u er immers helemaal geen eurocent in moeten investeren. U hebt er om zo te zeggen uw Fortisaandelen zelfs niet voor moeten van de hand doen.
Weet u wat nu nog het leukste is aan dit hele verhaal?
Niet alleen kan u zich de gelukkige vruchtgebruiker noemen van een interessant schilderij, maar u krijgt er gratis bovenop nog de naam mee een filantroop te zijn.
Doen hoor! Of, als uw familienaam niet Leysen is, minstens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *