DWARS DOOR SOEDAN – 't Scheldt

DWARS DOOR SOEDAN

Soedan, het grootste land van Afrika, tuimelt vrijwel onafgebroken van de ene burgeroorlog in de andere: moslims tegen christenen, lichtgekleurde Arabieren tegen zwarte Afrikanen, nomaden tegen boeren. Nadat het zuiden decennialang het toneel was van een bloedige oorlog, woeden nu in de westelijke regio Darfur hevige gevechten. Honderdduizenden doden vallen te betreuren, miljoenen mensen zijn op drift geraakt.
Waarom, zo vraagt Van der Aa zich af is er in Soedan altijd oorlog? Is het de volksaard? Heeft het te maken met de onnatuurlijke grenzen die ooit door de koloniale mogendheden zijn getrokken? Of is het een bewuste strategie van de regerende elite, die alle middelen inzet om zich te verrijken met de opbrengsten van de natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie?
Als ‘rugzaktoerist‘, de comfortabele hotels mijdend, reisde Gerbert van der Aa door Soedan en ontmoette er aan de lopende band gewone Soedanezen die zonder gêne zijn hart bij hem uitstortten. Deze gesprekken vormen het hoofdbestanddeel van het boek. Enkel in een kritisch hoofdstuk over de hulpverlening als ‘big business’ wijkt de auteur van zijn ‘rondreismethode’ af en gaat hij bij ‘experten‘ ten rade.
Dwars door Soedan is een aardig, toegankelijk en genuanceerd boek voor lezers(essen) die wat meer willen weten over deze ‘vriendelijke schurkenstaat aan de Nijl’. Gelukkig echter is niet alles er kommer en kwel en komen in het boek ook luchtiger onderwerpen aan bod zoals de piramides van de zwarte farao’s, doefi’s die in trance raken enzomeer.Gerbert van der Aa * Dwars door Soedan * Uitg. Nieuw Amsterdam * 240 p * 17,95 € * ISBN 9878 90 468 0262 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *