DE WERELD BEGINT IN BREDA – 't Scheldt

DE WERELD BEGINT IN BREDA

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig zagen vele nieuwe uitgeverijen het licht. Eric Visser begon in 1983 de eenmansuitgeverij De Geus met als standplaats Breda.
Een idiote onderneming, maar hij deed het’, zou JanGeurtGaarlandt (Balans) later zeggen eraan toevoegend dat naar aanleiding van het initiatief van Vissermen zich hier in Amsterdam geen houding wist te geven’.
Voor de Amsterdamse uitgevers was het namelijk onbestaanbaar dat een literaire uitgeverij in de zuidelijke provincieplaats Breda een succes zou kunnen worden. Visser, al vlug bijgestaan door Ad van Rijsewijk, bewees echter het tegendeel en bouwde De Geus uit tot een grote literaire uitgeverij met op dit ogenblik ruim dertig medewerkers.
De Geus is al die tijd trouw gebleven aan de visie en missie van de beginjaren: het multiculturele karakter is bewaard, nog steeds zijn vrouwelijke en mannelijke auteurs evenredig in het fonds vertegenwoordigd, de keuze voor nog vrij onbekende buitenlandse schrijvers is nog steeds gedurfd en de voorkeur gaat nog altijd uit naar het gebonden boek met een aantrekkelijke vormgeving.
Timmerije behandelt in haar monografie achtereenvolgens de vormende jaren van De Geus (1984-1994), de moeilijke periode (1994-1998), de groeistuip vanaf 2000 en het middelgrote zelfstandige bedrijf anno 2008.
De invloed die De Geus heeft op de uitgeverswereld en het literaire landschap komt aan bod in gesprekken met vak- en geestgenoten, auteurs, vertalers en medewerkers, recensenten, boekhandelaren en vormgevers.
Een aantal schrijversportretten en de fondslijst van alle in de periode 1983-2008 verschenen boeken ronden het geheel af.
De wereld begint in Breda is een mooi uitgegeven boekje dat de literatuur-liefhebbers onder ons zeker zal kunnen bekoren.
AnneloesTimmerije * De wereld begint in Breda * Uitg. De Geus * 285 p * 17,50 € * ISBN 978 90 44512 09 0.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *