DE VERLOREN SPELEN – 't Scheldt

DE VERLOREN SPELEN

Uit protest tegen de bloedige onderdrukking van de Hongaarse revolutie door het Sovjetleger, besliste Nederland (samen met Spanje en Zwitserland) over te gaan tot een boycot van de Spelen in Australië.
Egypte, Irak en Libanon ondernamen eenzelfde actie maar dan wegens de heersende Suezcrisis. De Volksrepubliek China tenslotte bleef weg ingevolge de aanwezigheid van Taiwan.
Op het moment van de feiten in Boedapest – die aanleiding gaven tot ernstige rellen in Den Haag en Amsterdam – stond heel Nederland pal achter de be-slissing van het NOC-bestuur dat zelfs vier Nederlandse atleten, die zich reeds in Melbourne bevonden, terugriep naar het vaderland.
De recent op 74-jarige leeftijd overleden tienkamper Eef Kamerbeek, die het moeilijk had met de beslissing, zei later: ‘We voelden ons de dupe want wij sporters waren niet bezig met politiek’. Toen bekend raakte dat de Sovjet Unie en Hongarije mekaar in Melbourne bekampten om de medailles in het waterpolo, lokte dat de reactie uit: ‘Godverdomme, en wij zitten hier thuis. Waar ergens is de logica?’.
Pas vijftig jaar later werd de boycot officieel erkend als de meest domme be-slissing die ooit werd genomen en kregen de toen nog levende niet-Olympiërs van 1956 tijdens een reünie een oorkonde als troost.
Marjolein te Winkel * De verloren Spelen * Uitg De Boekenmakers * 167p * ISBN 978 90 77740 26 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *