De selectiviteit van De Standaard – 't Scheldt

De selectiviteit van De Standaard

ACTUEEL II

Altijd leuk, de boekskes – excuseer, magazines – die je ‘gratis’ bij je weekendkrant krijgt. De inhoud is voorspelbaar. Enkele BV’s doen hun zegje, iets over koken, een cartoon, een cursiefje. Mode, uiteraard. En – onvermijdelijk – een stukje over een exotische reisbestemming. Zelden staat er dan iets negatiefs over de plek waar de journalist je mentaal heen voert. Zo hoort het ook.

In De Standaard Magazine had men het op 11 februari 2017 over Spitsbergen. Pikdonker gedurende 24 uur per dag in de winter, psychedelisch licht gedurende 24 uur per dag in de zomer, ijskoud, geen bal te beleven (buiten wat straffe verhalen over ijsberen aanhoren en met de hondenslee gaan dabberen, wat men overal in Scandinavië kan).

Journalist Stijn de Wolf en zijn fotografe Bieke Depoorter waren na vier (!) dagen dolenthousiast over deze dure, troosteloze reisbestemming (vliegticket vanaf 700 euro, …). Achteraan zo’n artikel vindt men dan het rubriekje ‘Praktisch’. Daarin staan praktische tips, denkt u dan. Mis poes. Je vindt er vooral richtinggevende informatie waarin zéér selectief enkele middenstanders gepromoot worden. Het hotel waar Stijn en Bieke (gratis ?) in verbleven bijvoorbeeld. Andere hotels worden niet eens vermeld.

Heb je zin in een hondenslee of sneeuwscootertocht? Ook hier slechts één adres. Over de concurrenten waar Bieke en Stijn hun reet niet op de slee of scooter hebben mogen plaveien wordt niet gesproken. En als u honger heeft? Wordt er iets verteld over de talrijke restaurants, in welke wijk je ze kunt vinden, openingsuren, de klassieke lokale maaltijden? Neen. Slechts….. één restaurant wordt door olijke Stijn aanbevolen. Huset. Wij citeren: ‘Huset is een fantastisch en hedendaags restaurant, met 15.000 flessen in de wijnkelder. Reken voor zeven gangen met aangepaste wijnen op 180 euro per persoon’. Zo.Wij betwijfelen of De Standaard haar Journalisten 180 euro laat uitgeven om te bikken. Waarom men dit peperduur restaurant gedetailleerd alsof men er zelf gegeten heeft aanbeveelt, en andere restaurants zoals Kroa, Svallbar, Nansen, Barentz … waar je voor 40 – 50 euro gezellig kunt tafelen gladjes verzwijgt kan iedere lezer raden. De ‘aanraders’ van De Standaard, de plekken waar ze zelf volgevreten buitengestrompeld zijn …Van objectieve, eerlijke, volledige informatie gesproken. En dan maar zeiken over Trump of Poetin.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *