CHRISTUS KONING – 't Scheldt

CHRISTUS KONING

…  het feest instelde met de encycliek Quas Primas.  In die jaren was het natuurlijk een heersende opvatting over heel de wereld.

Ook andere ideologieën meenden dat er een sterke, onfeilbare leider nodig was.  Sinds datzelfde jaar 1925 werd Italië geleid door een duce (Mussolini) en acht jaar later had Duitsland zijn führer (Hitler). In België noemde Léon Degrelle zijn autoritaire partij zelfs Rex, met verwijzing naar de pauselijke encycliek, en zijn streven naar een sterke leider werd rexisme genoemd.
Elders was het niet beter: ook in Rusland had ‘vadertjeStalin een éénpersoonsheerschappij gevestigd.  En zelfs onze Leopold III zag die ideeën wel zitten.Die tijden zijn voorbij en ze hoeven niet terug te komen. De katholieken komen er nu mee weg door Johannes 18:36 te citeren: ‘Mijn koninkrijk is niet van deze wereld’.  Daar kan ik mee leven.Ik heb een grote verdraagzaamheid tegenover alle mogelijke ideologieën en religieuze denkschema’s. Maar als één of ander denkschema nood heeft aan een ‘Grote Baas’ in deze wereld, dan moet ik er echt niet van weten. Er zijn er tegenwoordig die schreeuwen ‘onze Baas is de Grootste’ (*). Hun Baas is ook snel op zijn tenen getrapt en erg wraakzuchtig. Die schreeuw en andere uitingen van onderworpenheid zijn dan ook bedoeld om de zogenaamde ongelovigen te intimideren.
En daarom zou ik willen terugschreeuwen. Ga weg!
Waren de jaren ’30 en ’40 niet erg genoeg?(*)  الله أكبر   – allah ‘akbar***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *