CECILIA     – 't Scheldt

CECILIA    

In de derde eeuw leefde in Rome een patricische christelijke jonge vrouw met de naam Cecilia. Zij was verloofd met Valerius, een heiden. Door de overtuiging waarmee ze haar belofte van kuisheid was toegedaan, wist ze haar echtgenoot te bekeren. Deze liet zich dopen en is later de marteldood gestorven. Cecilia weigerde aan afgoden te offeren en werd onthoofd. De figuur van deze heilige is nauw verbonden met muziek, misschien omdat het verhaal van haar martelaarschap vertelt hoe Cecilia tijdens haar bruiloft ‘in haar hart tot de Heer zong, terwijl de orgels speelden’. Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Novembermist brengt goud in de kist***VOLKSWEERKUNDE     Zwaait de winter in november zijn staf, zijn rijk vindt snel een graf. Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***Is november koud, zorg dan gans de maand voor hout***CITAAT I     Al De’emeh in Elsevier: ‘Het intellectuele niveau van de moslimgemeenschap is bedroevend laag. Ik overdrijf misschien, maar wat hebben ze hier al die jaren gedaan buiten groenten en kebab verkopen en aan de zijlijn staan klagen, vooral veel klagen? Ze moesten zich schamen’.***Heden leven, morgen sterven***HORROR     Sinds enkele weken wordt de rand van het nieuws beheerst door zogenaamde horrorclowns. Een totaal onnuttig en belachelijk fenomeen dat op de thermohaliene circulatie is komen overwaaien uit het land van Uncle Donald en Aunt Hillary. Het opzet van deze wezens die verkleed als boosaardig clowns ronddwalen, is mensen schrik aanjagen.

Er werden verschillende bangmaakmomenten gemeld. Telkens de politie ter plaatse kwam, waren de verklede figuren verdwenen. Het enige bewijsmateriaal dat ter plaatse nog kon worden aangetroffen was soms een volle pamper c.q. onderbroek, eigendom van een slachtoffer. De politie bleef een tijd achter het net vissen. Maar daar kwam plots verandering in. Het horrorclownsalarm ging weer af in Limburg.
Twee clowns zorgden voor heel wat onrust, o.a. aan de Euroscoop in Genk. Als ware ghostbusters schoten de Limburgse klabakken in actie.
Op basis van beeldonderzoek en getuigenissen konden zij de grapjurken opsporen. Het bleken twee mannen uit As te zijn. Het dorp waar ‘tot stof en As zult gij wederkeren’ werd uitgevonden.
Met het oppakken van de twee kwelgeesten kwam een eind aan de stroom van aanzwellende geruchten dat de horror-clowns Jan Peumans en Frieda Brepoels zouden zijn.Rammer***Als het elders regent valt hier ook wel een druppel***CITAAT II CLINTON PRESIDENT?     Afshin Ellian in Elsevier: ‘Als Clinton straks haar intrek neemt in het Witte Huis, zal zij door eigen toedoen een president worden van een Amerika vol haat en onoverbrugbare conflicten’***Na regen komt zonneschijn***VRIJHANDELSAKKOORDEN    Voor één keer moeten we onze linkse koppige Waalse buren dankbaar zijn : zij blijven zich ver-zetten tegen de voorgestelde vrijhandelsakkoorden. Ben ik principieel tegen vrijhandel, tegen eerlijke concurrentie? Helemaal niet. Maar dan wel eerlijke concurrentie, vrijhandel tussen landen met verge-lijkbare loonvoorwaarden, met een vergelijkbare vorm van sociale bescherming, met vergelijkbare milieu- en veiligheidsnormen. En vooral: het kan absoluut niet dat een bedrijf een regering van een soeverein land voor een rechtscollege zonder enige democratische legitimiteit kan dagvaarden, en dan nog afdwingen dat deze regering haar binnenlandse regels aanpast aan de winsthonger van dat bedrijf.
Wie voor Vlaamse onafhankelijkheid is, wie voor volkssouvereiniteit is, wie voor een systeem van behoorlijke sociale bescherming is in eigen land, kan dit nooit aanvaarden.
Briers Ghislain
***BERICHT MET COMMENTAAR     Bericht in Het Laatste Nieuws: Een 49-jarige dame uit Kortenberg is in de Minneveldstraat in Kortenberg aangerand door een 23-jarige Afghaanse vluchteling. De buurtbewoners hoorden het gekrijs van de dame en konden te hulp schieten.
Commentaar van Papa Carlo: ‘Moet kunnen! Moet kunnen! Wat heeft die sukkelaar allemaal moeten ontberen in zijn eigen land? Steeds kamelen en geiten neuken is ook niet je dat hé!’.***U KIEST KONING ONBENUL EN KONINGIN TROELA     Stuur ons tijdig uw kandidaat en/of kandidate voor de titel van Koning Onbenul en Koningin Troela. Elk jaar duiden onze lezers het (m/v) onbenul van het jaar aan.
Eind 2016 is het rijk van het onbenul Luc Luwel ten einde. En ook dat van Troela Joke Schauvliege. Stuur ons tijdig de namen van uw kandidaten.[email protected]***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *