BENJAMIN FRANKLIN – DE AUTOBIOGRAFIE – 't Scheldt

BENJAMIN FRANKLIN – DE AUTOBIOGRAFIE

Behalve één van de ondertekenaars van de Declaration of Independance was Franklin ook schrijver, uitvinder, diplomaat, wetenschapper en filosoof. Bij iedereen bekend, ook nu nog, werd hij door zijn vliegersproef, waarmee hij aantoonde dat bliksem een elektrisch verschijnsel is.

Hij was gouverneur van de staat Pennsylvanië en een van de eersten die de slavernij wilde afschaffen.
In 1771 begon de man met het schrijven van zijn ‘autobiografie‘ waarmee hij de mensheid de allesomvattende beschrijving van de American Dream schonk.
Slecht weinigen immers lezen het boek vanwege de parodie op de menselijke aard, de invloedrijke bijdragen aan de voornaamste ethische of morele discussies die in de 18de eeuw de publieke opinie beheersten of de satirische visie op diverse religies en doctrines.

Franklin‘s autobiografie werd in de loop der jaren vele malen herdrukt en in tientallen talen vertaald. Vaak en niet ten onrechte wordt het beschouwd als het eerste Amerikaanse boek dat in Europa serieus werd genomen.

Benjamin Franklin (vert. Molly van Gelder) * De autobiografie * Uitg. Bornmeer * 254 p * 25,00 euro * ISBN 978 90 56151 95 9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *