BELGIË OP ZIJN KOP – 't Scheldt

BELGIË OP ZIJN KOP

De beloften die de grote winnaar van de verkiezingen Leterme had gemaakt, onder andere over de staatshervorming en de splitsing van BHV, konden, zo bleek al snel, niet worden waargemaakt… Begin augustus verleden jaar moest hij zelfs toegeven dat het ‘Belgisch model’ op zijn einde liep.
Platel gaat in zijn ‘België op zijn kop niet op zoek naar de discrete geheimen van de aartsmoeilijke regeringsformatie, maar vertelt alleen wat elke burger de maanden tussen de verkiezingen van 2007 en begin augustus 2008 kon horen, lezen en zien. Hier en daar plaatst hij, puttend uit vroegere ervaringen, de gebeurtenissen in een breder kader en vindt hij rode draden doorheen de historiek van de regeringsformatie.
Vragen die hij zich stelt zijn: welke rol spelen de koning, de vakbonden, de media? Hoe kijkt het buitenland naar de memorabele momenten in de Belgische geschiedenis? Welk beeld krijgt de burger van formateur Leterme? Is het überhaupt nog mogelijk een Belgische regering te vormen? En wat met de hete hangijzers als de staatshervorming en BHV? De politieke conclusie die de auteur uit het gebeuren trekt is allerpersoonlijkst en staat te lezen in de epiloog.
België op zijn kop is geschreven voor een breed publiek dat interesse heeft in het politieke gebeuren. Actueel (ondanks het feit dat er na augustus 2008 nog heel wat te gebeuren stond) en soms ook verhelderend.
Marc Platel * België op zijn kop * Uitg. Davidsfonds * 112 p * 14,95 € * ISBN 978 90 58265 48 7.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *