ADELHEID     – 't Scheldt

ADELHEID    

Adelheid, de dochter van koning Rudolf II van Bourgondië, is rond 931 geboren. Na haar korte huwelijk met koning Lotharius II van Italië (vergiftigd) werd ze het doelwit van de nieuwe koning, Berengarius II. Ze vluchtte naar Otto I van Duitsland, die in 951 met haar trouwde. Aan zijn zijde werd Adelheid in 962 tot keizerin van het Heilige Roomse Rijk gekroond. Ze had altijd oog voor politieke verwikkelingen en bood actief hulp aan armen en noodlijdenden. Na de dood van Otto kreeg ze te maken met ernstige hofintriges en trok ze zich terug in het door haar zelf gestichte klooster van Seltyz in de Elzas. Daar is ze in 999 gestorven.Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Koude december en vruchtbaar jaar waren steeds verenigbaar***VOLKSWEERKUNDEHeeft men in december slechts slechts vorst en slijk, dan worden de dokters rijk. 

Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***Een natte december voorspelt weinig goeds***IVAN DOLLEVIERWe schrijven 23 november, 8 uur. Op www.deredactie.be , website van de VRT, verschijnt een analyse van Ivan Ollevier, die voorgesteld wordt als ‘journalist en onder meer kenner van Groot Brittannië’.
Over de inhoud van de analyse gaan we het niet hebben. Zo laag willen we ons niet laten zakken. de titel echter ‘De Wever en zijn vriendje Cameron’.
U leest het goed. Onze staatsomroep betitelt de Prime Minister van het V.K. met het kleinerende vriendje. Ivan de Verschrikkelijke.
Hoe lomp kan men zijn? Een ambtenaar-journalist die zo maar eventjes een bevriend staatshoofd betitelt alsof het een snotaap is.
Uiteraard komen er reacties. Tegen de middag verandert de titel. Vriendje wordt vriend.
Zonder enige vorm van toelichting kruipt Ivan en met hem de hele VRT in zijn schulp. Naast een beetje lomp is hij dus ook een beetje laf. Wie hem en de hele VRT tot een minimum aan fatsoen heeft gedwongen is en blijft onduidelijk. Daar zullen ze geen duiding over geven…. Blatt Leser***Beter een lap dan een gat***CANARY PETE     We schrijven 1 september 2015. Canary Pete (echte naam Sus Damiaens) moet onderduiken.
De huiscartoonist van Gazet van Antwerpen en Het Gezwam van Limburg publiceert een cartoon die hem bijzonder kwalijk genomen wordt. U herinnert zich nog wel; vier kindjes die op de eerste schooldag aan de schoolpoort staan te huilen. Eén van hen (‘donker huidtype, krulletjes haar’) echter huilt niet alleen, doch slaakt de kreet Alluh Ahkba, terwijl hij zijn teddybeer met een mes snikkend de keel over snijdt. Boven de schoolpoort: MOLENBEEK, verwijzend naar de gemeente waar het tafereel zich afspeelt.
HBvL stelt snel, zéér laf, dat deze cartoon gepubliceerd is door een technische fout. En Canary Pete krijgt de volle laag van de linkse kerk. Wat ze in Charlie Hebdo zo apprecië-ren, mag niet in Vlaanderen. Amper 2,5 maanden later blijken Molenbeekse Marokkaanse schoolverlaters zichzelf op te blazen in Parijs, met de bedoeling zoveel mogelijk onschuldige Westerlingen te doden.
Canary Pete verdient eerherstel. Hij tekende geen cartoon, doch de werkelijkheid. De paljaskes die hem 2,5 maanden geleden bedreigden, iemand ze nog gezien of gehoord ? Iemand ?
Blatt Leser***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *