ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 996 Vava – 't Scheldt

996 Vava

Naar aanleiding van de bevordering van Antwerpen tot ‘Jongerenhoofdstad 2011 werd op het Astridplein een houten constructie neergepoot die een reus moet voorstellen Cosmogolem genaamd. Hij is uitgerust met een brievenbus waaraan alle kinderen hun wensen mogen toevertrouwen die dan in vervulling zullen gebracht worden door die lieve reus.
Soortgenoten bevinden zich reeds in meerdere gemeenten, steden en zelfs landen, ja, in de pers is er sprake van een ‘Cosmogolemnetwerk dat zich wereldwijd uitbreidt’ en er wordt hen een indrukwekkend aantal eigenschappen toegeschreven.
Naast het vervullen van kinderwensen blijkt hij ook ‘helper en redder’ te zijn ‘waaraan mensen over de hele wereld nood hebben’ waarbij hij de kinderrechten niet vergeet. Maar daar houdt het niet mee op want hij brengt ‘heling over alle geloofsovertuigingen heen en slaat een brug tussen verschillende culturen’ en geeft even tussendoor ‘een gezicht aan de minderheden’. Kortom hij ‘dient een hoger goed en dringt aan op tolerantie’ en brengt daarbij ‘warmte en liefde’. Zeg maar een begaafde veelzijdig utilitaire politiek correcte multiculturele reus.

Intrigerend is wel de keuze om uitgerekend de Golem (Cosmo is een toevoegsel) als suppoost van een betere wereld aan te stellen, terwijl hij een figuur uit de kabbalistische traditie is die op de keper beschouwd symbool staat voor Hoogmoed en Zelfvernietiging.

De Joodse mythe vertelt ons nl. dat met een magische formule dode materie leven kan ‘ingeblazen’ worden… zij het niet zonder gevaar voor de ‘blazer’. Zo zou rabbi Eliah van Chelm (Polen) – maar er bestaan diverse varianten – het experiment ondernomen hebben met een figuur uit klei (zoals God – volgens de bijbel – de Mens schiep) die hij dacht te kunnen benutten als gewillige zom-biedienaar: de Golem. Eenmaal tot leven gewekt werd die echter steeds groter en dreigender, de rabbi kreeg de schrik te pakken en besloot zijn creatie te doden, alweer met een magische formule. De reus stortte pardoes in elkaar… maar verpletterde hierbij zijn schepper!

Raadselachtig toch dat een soort monster van Frankenstein wordt opgevoerd als Heiland voor de mensheid… wat niet wegneemt dat het best het multiculturele misbaksel kan symboliseren.

GOLEM PRAAG

 

Schilderij van de Golem met zijn schepper in het Nationaal Museum van Praag. Beiden hebben ook een standbeeld in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *