ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 996 Ephi – 't Scheldt

996 Ephi

Stel je eens voor dat Nederland, door krankzinnige koning Alex de Eerste geregeerd, door een afgrijselijke burgeroorlog wordt geteisterd. Het volk dat in opstand is gekomen tegen Alex I, bijgenaamd de poldertiran, wordt door zijn huurlingen systematisch uitgemoord.

Is het denkbaar dat de buurlanden van Nederland zich afzijdig zouden houden? Dat ze zouden toekijken hoe de krankzinnige vorst in hartje Europa zijn genocide pleegt? Dat de Europese Unie niet verder zou komen dan een symbolische schorsing van lid Nederland?
Dezer dagen hoor en lees je veel over de onmacht van Europa en de VS om een ferm antwoord op de Libische burgeroorlog te formuleren. Bevriezen van tegoeden, vliegverbod of dreigen met het Internationaal Strafhof, meer is het niet.
Westerse commentatoren buitelen over elkaar heen om de machteloosheid van hun bestuurders aan de kaak te stellen: we doen niets!
Maar waar ligt het Arabische en moslimland Libië? Juist, in Noord-Afrika. Libië grenst aan zes Afrikaanse landen: Algerije, Tunesië, Niger, Tsjaad, Soedan en Egypte. En al die landen kijken voorlopig passief toe hoe hun moslimse broeders door een tiran worden uitgemoord.
Libië was tot 22 februari, drie dagen geleden, volwaardig lid van de Arabische Liga. Deze organisatie telt 22 leden, allemaal Arabische en islamitisch-Afrikaanse landen. Bij elkaar geteld een aanzienlijk potentieel in militair opzicht. Is de Arabische Liga in een spoedzitting bijeengekomen om een eventuele militair-humanitaire interventie tegen Kadafi te bespreken? Nee, de Liga laat het bloedvergieten van het Libische volk voor wat het is en kwam 3 dagen geleden niet verder dan een schorsing van lid Libië.
Wie moet zich diep schamen in deze zaak? Eergisteren in Algiers werd door de Ligue Algérienne des droits de l’homme (LAADH) voor de Libische ambassade gedemonstreerd. De demonstranten riepen ‘Kadafi moordenaar’, protesteerden tegen de genocide en droegen spandoeken. Op een bord kon men lezen: ‘De stilte van de Europese Unie is beschamend’.
De Algerijnse krant Le Temps kopte dus gisteren: ‘Kadafi en de ‘stilte’ van de EU gehekeld’.
Algerije, dat aan Libië grenst, heeft een goed uitgerust leger van 325 000 militairen plus 390 000 reservisten. Maar in plaats de Libische broeders van een legertje buitenlandse huurlingen te bevrijden, organiseert men in Algiers liever demonstraties tegen ‘de stilte van de EU’.
Is de tijd niet gekomen om in plaats van zichzelf met de zweep van de zelfhaat te geselen, de Arabische en moslimlanden met hun morele plicht jegens een broedervolk te confronteren?
In een regio waar iedere vorm van bemoeienis van het Westen snel als ‘imperialistisch’ of ‘neokolonialistisch’ wordt bestempeld, blijft men met de armen over elkaar in afwachting van beslissingen uit Washington of Brussel.
Over zelfhaat gesproken: gisteren hekelde Marcel van Dam in de het egoïsme vanVolkskrant Rutte I en pleitte voor opvang van Libiërs in Nederland. Vanzelfsprekend. Want als ooit miljoenen Nederlanders de knoet van Alex de Eerste willen ontvluchten, zullen ze logischerwijs door de leden van de Arabische Liga worden opgevangen.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *