ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 995 Ephi – 't Scheldt

995 Ephi

In mijn rijke columnistencarrière heb ik natuurlijk heel wat meegemaakt. Hoewel de meeste lezers zich de stukjesschrijver als een zeurend fossiel zullen voorstellen, dat te lui is om zijn muffe werkkamer voor even te verlaten. Maar niets is minder waar.

Ik ben zelfs door aimabele politiebeambten een tijdje lang beveiligd zodat Bin Laden geen bermbom in het rioolafvoerputje vlakbij mijn huis kon plaatsen. Maar op één punt schiet dit schitterende parcours tekort: nooit heeft de schaar van de censor in mijn schrijfsels huisgehouden. Geen hoofdredacteur dus die op het idee kwam om mij voor eventjes monddood te maken. Een waar gemis want een chroniqueur die niet eens een keertje werd gecensureerd, heeft het nirvana der zuurpruimen nooit echt bereikt.

Met enige afgunst vernam ik dit weekeinde van koninklijke huisvriend Huub Oosterhuis hoe onze vorstin in haar kersttoespraak bewust werd gehinderd. En niet een beetje ook, maar ‘zwaar gecensureerd’. En ook niet door de eerste de beste maar door premier Rutte zelf, de man die ooit een Kamer voor de Vrijheid van Meningsuiting inrichtte. Je voelt gelijk aan hoe explosief dit mengsel kan worden.
Kabaal in de media op zondag, vragen van SP en GroenLinks, ontkenning van de PVV (met souffleur Wilders in de rol van koninklijke stofzuiger).
Kom op Huub, dacht ik: hoe zwaar dan? Maar juist toen de zaak nationale dimensies had aangenomen, trok Huub zijn artillerie terug. Van kanon naar waterpistool. Nee, nee, Bea heeft dit zelf niet zo gezegd.

Deze halve canard zou in de ‘persoonlijke interpretatie en beleving’ van Huub zijn eigen vlucht hebben genomen. En nu het kwaad is geschied, wordt hij uit de lucht geschoten.
Kom, kom, zo naïef zijn we ook weer niet. Nadat hij door Bea zwaar is gebruikt, wordt Huub op zijn beurt door het paleis zwaar gecensureerd. Zwijg vriend, het punt is gemaakt. Want Bea is een echte strateeg.
Met die premier die de PVV-vos in het kippenhok binnenleidde, heeft ze helemaal niets. Afgelopen zomer vond ze Mark als formateur ‘een waagstuk dat te vroeg kwam’. Ze trachtte (zonder succes) de formatie te dwarsbomen en sindsdien zoekt ze nieuwe wegen.
Er zal heus iets van waar zijn dat haar kersttoespraak onder strenge ministeriële verantwoordelijkheid is geplaatst. Maar dat de koningin nu pas, bijna twee maanden na Kerst, haar trouwe knecht Huub het veld heeft ingestuurd, is geen toeval: volgende week zijn er strategische verkiezingen, beseft onze koninklijke strateeg als geen ander. Bea als enige echte oppositieleider.
Over haar ongehoorde bemoeienis schreef ik in juli, in een stukje getiteld ‘Meanders‘. Een schandelijk stukje tegen onze koningin volgens sommigen.
Gisteren probeerde ik op internet het stukje te raadplegen. Maar alle sites die het naar Trouw gelinkt hadden (Royalblog, GeenStijl, Prorepublica, enz) leidden naar dezelfde mededeling: Lege pagina, de pagina waar u naar zoekt, is mogelijk verwijderd. Foetsie, weg, verdampt!

Zou mijn droom toch uitkomen? Achteraf zwaar gecensureerd op koninklijk bevel! Kent iemand het mobiele nummer van Huub Oosterhuis?

*Toevoeging webredactie Trouw:We moeten Ephimenco teleurstellen: er is geen sprake van censuur, althans niet gepleegd door stervelingen.
Om een technische reden waarvan wij de oorzaak niet kunnen achterhalen, is de column inderdaad na enige tijd van het web verdwenen.
Maar zojuist hebben we de column opnieuw geplaatst. U kunt Ephimenco‘s ‘schandelijke stukje’ hier weer lezen: Meanders. ***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *