ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 993 Obs – 't Scheldt

993 Obs

Eind januari bracht Uitgeverij Boekencentrum een glossy uit over Nederlands bekendste priester, Antoine Bodar. Hoewel (of juist omdat?) hij een wat turbulent privéleven achter de rug had, liet hij zich op latere leeftijd tot priester wijden en mat zich een eerder behoudend profiel aan waar het Romeins boord een uiterlijk kenteken van moest zijn.

In kerkelijk en academisch Nederland werd hij duidelijk niet aanvaard: de jezuïeten joegen hem hun Amsterdamse kerk uit, de Leidse universiteit maakte hem het doceren onmogelijk en de Bossche kathedraal, waar hij kortstondig pastoor van was, zag hij al heel snel zelf niet meer zitten.

Voor een rechtzinnig katholiek clericus is er dan één ideale oplossing: een zelfgekozen ballingschap in de schoot van de Moederkerk: Rome.
Daar verblijft Bodar nu al enige tijd in de Anima, zeg maar een college waar Duitstalige priesterstudenten verblijven die in de Eeuwige Stad hun studies vervolledigen.

BODARHij geeft er zich over aan een leven van stilte, gebed en studie. Alhoewel.
Want ook in het verre zuiden blijft Bodar felgegeerd voor lezingen, publicaties en … mediatussenkomsten in het vaderland. De man heeft zelfs een eigen webstek.
Zo verstorven is zijn leven dus ook weer niet. Een glossy over de katholieke Kerk kon dan ook moeilijk niet op hem geijkt worden.
Er staan in deze eenmalige publicatie dus enkele lezenswaardige bijdragen rond zijn inzichten, zoals over kerkelijke architectuur en Romeinse esthetiek, maar verder komen ook drie jonge priesters en vier dito zusters aan bod en enkele gelovige jongeren.
En natuurlijk kon de van huis uit katholieke prinses Maxima niet ontbreken.
Comicus Herman Finkers moest er ook in. En de afvallige Peter Nissen voor het evenwicht.
Een hebbedingetje dus zeer zeker.
Of het beklijft is af te wachten, maar ja, morgen is er weer iets anders.
Een glossy over Menno (van de mennonieten, een protestants genootschap) bij voorbeeld. Zo gaat dat in onze jachtige tijden.

A. Bodar * Antoine * Uitg. Boekencentrum * 82 p * 6,95 euro * ISBN 978 90 239 2568 2.
***

 

KERK UTRECHTFoto’s:
‘t Scheldt was aanwezig op 20 januari 2011 bij de presentatie van de ‘glossy’.
In een bomvolle Catharinakathedraal luisterde men naast de voorstelling van de glossy door dr. Antoine Bodar, EGIDIUSKWARTET KOORnaar het in rood geklede Egidiuskwartet dat nooit eerder gehoorde 16de-eeuwse Magnificats zong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *