ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 992 Ephi – 't Scheldt

992 Ephi

Hoewel het nieuws niet alle media heeft gehaald, is de toespraak van de Britse premier David Cameron over het failliet van het multiculturalisme gedenkwaardig. Cameron deed zijn uitspraken zaterdag in München.
Volgens de premier heeft het multiculturalisme dat door de Britse overheid decennialang werd gepropageerd, totaal gefaald. ‘Onder de doctrine van een overheidsmulticulturalisme hebben we verschillende culturen aangemoedigd om apart te leven, afgezonderd van elkaar en van de hoofdstroom. We zijn er niet in geslaagd een visie op de samenleving te bieden waarvan zij het gevoel hebben dat ze erbij willen horen. We hebben zelfs toegestaan dat deze gesegregeerde gemeenschappen zich gedragen op manieren die volledig ingaan tegen onze waarden’.
Verder leek de premier bewust aan de alarmbel te willen trekken. ‘Europa moet wakker worden en zien wat er binnen de eigen grenzen gebeurt’.
Je kunt natuurlijk je schouders ophalen en opmerken dat wat de Britten nu constateren, sinds Bolkestein, Fortuyn en Scheffer al zo lang onderwerp van debat was in Nederland. Toch is deze late call van Cameron gedenkwaardig, omdat Engeland tot voor kort de bakermat was van het doorgeschoten multiculturalisme in Europa. De hoofdstad werd zelfs smalend Londonistan genoemd, van waaruit fanatieke moslims hun oproepen tot geweld ongehinderd de wereld mochten insturen.

Het demasqué van het multiculturalisme in Engeland volgt dat van Duitsland, waar bondskanselier Angela Merkel onlangs een soortgelijke toespraak hield. Wie blijft er dan over in Europa? Hoewel Frankrijk met haar strikte scheiding van kerk en staat(laïcité) en republikeins ideaal altijd een natuurlijke afkeer van het multiculturalisme heeft gekoesterd, is de werkelijke situatie in dat land meer dan alarmerend. De Franse overheid stimuleert communautarisme misschien niet direct, maar wel indirect doordat ze zich uit tal van enclaves (banlieues) heeft teruggetrokken.
In Parijs en Marseille wordt het illegaal bidden op straat ongemoeid gelaten, bedrijven tolereren steeds vaker het ontstaan van bidruimtes en radicalisering wordt vanuit sommige moskeeën gepropageerd. Het ontbreken van een echt debat heeft in een politiek-correcte houding geresulteerd die door tal van zogenaamde antiracistische organisaties in stand wordt gehouden. Journalisten, artiesten of schrijvers die te opzichtig kritiek op de islam of immigratie uiten, dreigen voor het gerecht te moeten verschijnen.
Maar ook de Franse pensée unique (pc-denken) helpt niet tegen radicalisering. Gisteren lekte in Le Figaro een rapport uit van de Franse geheime dienst over de heropleving van djihadistische trainingskampen in Afghanistan en Pakistan. Er zou daar een honderdtal Europeanen (van wie veertien Fransen) met buitenlandse komaf aanwezig zijn, jongeren die volgens de dienst ‘persoonlijke bezwaren tegen hun aangenomen land koesteren’. Ook rept het rapport over Franse moskeeën die ‘virulente’ kritiek tegen het westen verspreiden. Zoals de imam uit de Parijse regio die vorige maand vertelde dat ‘moslims, ook in de VS en elders, klaar moeten zijn om te vechten’.
Is dit wat Cameron bedoelde toen hij zei dat ‘Europa wakker moet worden?’
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

intercul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *