991 Obs – 't Scheldt

991 Obs

Cijfers zijn objectieve gegevens zegt men altijd. Cijfers zeggen meer dan beelden. Eén plein vol malcontenten is wat de wereld al weken van Egypte te zien krijgt en waar blijkbaar ook Barack Hoessein Obama zich op baseert om een ander regime te eisen.

Cijfers dus.
Op het Tahrirplein betogen al enkele weken ‘duizenden mensen’. ‘Duizenden’, dat is nogal vaag: zijn het er vijfduizend? Tienduizend? Zeker geen honderdduizend, want die kunnen niet op dat plein. Wel, Egypte telt volgens Wikipedia ruim 83 miljoen’ inwoners.
Maar, kan men zeggen, die duizenden betogers op het plein zijn een soort voorbode, een vertegenwoordiging, een staalkaart van de Egyptische bevolking. Zij zijn de spreekbuis van het volk dat vrijheid wenst. Vrijheid voor moslims natuurlijk, want al wie zich bekeert wacht in het nieuwe Egypte … de doodstraf. Dat is nl. één van de eisen van de revolutionairen.
Vrijheid en democratie, met die slogan is het in Iran ook allemaal begonnen. Maar na een tijdje kregen ze er in de plaats de ayatollahs. Linkse kranten als The Washington Post vinden dit een grotendeels onterechte vergelijking omdat de islam in Egypte niet zo politiek zou bezig zijn als in Iran en omdat de echte macht er bij het leger zou liggen.
Dat kan allemaal wel zijn, maar dat men dan eens even komt uitleggen welke macht in staat is tegelijk in vele landen van het Midden-Oosten (niet enkel Tunesië en Egypte) volksoproer op gang te brengen.
De legers of de islam?
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *