991 Ephi – 't Scheldt

991 Ephi

Het is af en toe knap moeilijk om de tijdsgeest te vangen en vervolgens te duiden. Je hebt wel het gevoel dat sinds de voorspelbare jaren vijftig iets grondig is veranderd. In de tijd van ‘De Avonden had je bijvoorbeeld geen maaltijdbezorgers.
Je at je prak thuis naast de kolenkachel en mocht vervolgens een eetlepel suiker aan je pap toevoegen. Spannend was dit niet, wel veilig. Nu hebben we pizzakoeriers die je kunt opbellen om een half uur later een lauwe en zweterige mengeling van deeg en tomaten te verorberen.
Maar er is meer. Als ik de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten mag geloven, is dit op het eerste gezicht onschuldige beroep in feite levensgevaarlijk. Volgens Welten, in Het Parool, staat het bezorgen van een pizza gelijk aan ‘200 kilometer per uur rijden zonder gordel en hopen dat het goed gaat’. Het ligt vooral aan die 10 of 20 euro die een koerier gemiddeld bij zich draagt. En gemiddeld wordt iedere week in Amsterdam een pizzakoerier om die 10 of 20 euro overvallen. In vijf maanden zijn nu al 24 bezorgers beroofd.
Destijds liet Welten bij geldwagens ook de politie meerijden. De overvallen op geldtransporten verminderden op slag. Maar om bij elke pizzakoerier een agent achterop te laten plaatsnemen, is natuurlijk gecompliceerd. Zeker gezien de krappe ruimte, want op de bagagedrager van de koerier zit al een volumineuze pizzabox. De hoofdcommissaris adviseert daarom de bezorgers geen cash meer te accepteren.
Zal dat voldoende zijn? Ik vrees van niet. Overvallers pikken niet alleen dat tientje in maar soms ook de pizza. Ongeacht de samenstelling: een Margherita doet het bij boeven even goed als een Quattro stagioni.
Zal Welten binnenkort de koeriers adviseren geen pizza meer mee te nemen?

Begin dit jaar werd Amsterdam door woningovervallen opgeschrikt.
Toenmalig burgemeester Cohen adviseerde zijn burgers om alleen open te doen als de beller betrouwbaar overkomt. Sindsdien is het sociale leven in Mokum tot het nulpunt gedaald.
Geen cash is misschien toch de oplossing. Alleen muntgeld toestaan, behoort ook tot de mogelijkheden. Maar dan moeten bijvoorbeeld straatkrantverkopers goed beseffen dat hun activiteit gelijk staat aan parachutespringen met Belgisch materiaal.
En ouders moeten zich realiseren dat de aanschaf van een spaarpot voor hun kind bij Blokker vergelijkbaar is met bungeejumpen zonder elastiek.
Wanneer begint het echt spannend te worden op straat in Amsterdam?
Bij het hebben van 10, 5 of 1 euro op zak?
Vorige week las ik een column van Sylvia Witteman in Volkskrant magazine. Daarin vertelde ze hoe in het centrum twee scootercriminelen een meisje van haar fiets reden. Terwijl de columniste zich over het bloedende slachtoffer ontfermde, werd de inhoud van haar eigen fietstas gestolen.
Wat erin zat? Een wc-borstel van 1,99 euro.
Hoofdcommissaris Welten zou ook het vervoeren door Amsterdam van dergelijke kostbaarheden kunnen afraden.
Nee, verlangen naar de jaren vijftig en het touwtje door de brievenbus, doe ik niet.
Ik heb alleen enige moeite om de tijdgeest met pizza’s en wc-borstels te moeten duiden.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *