991 Bril – 't Scheldt

991 Bril

Onderzoekers aan de universiteit van Haifa (Israël) hebben een grote ontdekking gedaan. Tienermeisjes, tussen 12 en 19 jaar, die te veel gebruik maken van Facebook, krijgen gemakkelijk een negatief zelfbeeld met bijkomend gevaar dat zij eetstoornissen kunnen krijgen: overdreven diëten, anorexia of boulemie. De onderzoekers ontdekten dat dit ook kan voorkomen als ze te veel mode-, roddel- of muzieksites bezoeken. Heerlijk is het toch dat zulke geleerde mensen zich bezighouden met deze problematiek. Maar om internetgebruik specifiek aan eetgewoontes te verbinden gaat me toch te ver. Zou het niet kunnen dat die tieners een beetje ouderlijk gezag missen? Dat ze ‘internetten‘ terwijl de familie aan tafel zit?

Het gezegde vroeger was alles beter’kent iedereen. Mijn vader zei dat herhaaldelijk. Ik betrap er me op dat ik dat dikwijls tegen mijn Mitje zeg. Ik ben zeker dat mijn kinderen het ook zullen zeggen. Maar het is toch wel zo dat men tegenwoordig iedereen ergens wil klasseren.
Een kind dat iet of wat lui is wordt al vlug gediagnosticeerd met CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom) Een kind dat nogal beweeglijk is in de klas wordt gemerkt met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en zo kan men een reeks andere diagnoses opsommen.
Ik herinner me nog de protesten uit ‘linkse’ middens als men sprak over de pedagogische ‘tik’ die sommige ouders hun kind toedienden. Ik ben voorstander van die tik en kan u verzekeren dat mijn eigen vader die tik eigenhandig omvormde tot een serieuze mep, wanneer ik het verdiende en het besef dat dit juist was kwam pas later.
Neen, volgens mij lijden vele kinderen aan SOS (Slechte Ouders Syndroom). Gelukkig waren mijn eigen kinderen allemaal VNK (Volledig Normale Kinderen).
Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *