990 Obs – 't Scheldt

990 Obs

Eind januari hadden de Europese ministers van buitenlandse zaken een verklaring moeten ondertekenen om de vlaag van christenvervolging in het Midden-Oosten aan de kaak te stellen. Daar is evenwel niets van gekomen. De excellenties geraakten het nl. niet eens over de tekst. Vooral de Engelsen en de Scandinaven gingen dwars liggen. Toch was de ontwerptekst al erg braaf en algemeen. Van christenen werd er niet eens gesproken: er was slechts sprake van ‘religieuze minderheden’. En zelfs dat was voor sommige ministers nog onaanvaardbaar. Het zou alleen maar bijdragen tot ‘een botsing van beschavingen’, waar ze in Europa zo’n schrik van hebben. Alles is nu naar een werkgroep verwezen, wat natuurlijk overeenkomt met regelrecht afstel.

Drie bedenkingen.
Eén. Niet enkel in de EU-grondwet was er geen plaats voor een uitdrukkelijke vermelding van de christenen. Ook als ze duidelijk vervolgd worden, mogen ze in EU-kringen niet uitdrukkelijk vernoemd worden.
Twee. Politiek en media vinden in ons deel van de wereld christenen werkelijk quantité négligeable, voor wie het niet de moeite is zijn stem te verheffen. Zoveel te beter als die arrogante gelovigen ergens vervolgd worden.
En drie. De conclusie is helemaal snel getrokken als het probleem zich vooral voordoet in een islamitische context: we mogen toch geen olie op het vuur gieten en de moslimwereld provoceren, niet?
Hoe dames en heren die menen zo slim te zijn dat zij ons continent mogen besturen zo dom en kortzichtig kunnen zijn is nog het grootste raadsel. Diplomatie is in tijden van oorlog niet het meest aangewezen wapen.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *