990 KA – 't Scheldt

990 KA

Onze kranten- en televisiejournalisten vinden de opstanden in de Arabische landen leuk en spannend. Ze staan er tussen alsof het een dorpsspel van de jeugdbeweging is. De opdracht van het spel is : jaag de regering weg.

De Brusselse spelvariant is een beetje anders, daar heet het: zoek een regering. Toch vrees ik dat er weinig goede hoop is voor de Arabische landen. De eerste reden heeft met demografie te maken.
Kijk eens naar de bevolkingsstatistieken, bijvoorbeeld van Egypte; hier : http://www.populstat.info/Africa/egyptc.htm. Een eeuw geleden had Egypte minder mensen dan België, nu zijn er meer Egyptenaren dan Duitsers. Dat moet allemaal eten van een klein strookje vruchtbaar land langs de Nijl; de rest is gewoon zand. In de andere snelgroeiende Arabische landen is het niet beter.
Gaat het Amerika van Obama graan kunnen blijven leveren? De tijd dat het Egypte van Cleopatra graan leverde aan Rome, is meer dan tweeduizend jaar geleden. De tweede reden heeft ook met demografie te maken. Wat wil die mensenmassa?
In heel Afrika hebben de mensen geweldig veel zin gekregen in de democratie. Zij hebben in Amerika gezien hoe het werkt. Hoe een simpele jongen van bij hen die vreselijke president Bush heeft weggejaagd. Op die manier willen zij ook wel hun lelijkerds wegjagen. Waren die niet bevriend met Bush?
Onze televisie laat vooral jonge mensen zien die vlot Engels spreken, jonge vrouwen ook zonder hoofddoek doen vlot hun zeg. Dat geeft een beetje hoop.
Maar veel bebaarde mannen en gesluierde vrouwen zijn ook vol haat. En ik heb nog een ander beeld gezien: dan van een man met zijn zoontje in zijn nek. Hij vond het niet erg dat die zou sneuvelen voor de goede zaak, want dan zou de jongen een martelaar zijn. Dat éne beeld beklijft. Het laat zien wat veel Arabieren en hun leiders denken, sinds 1948 al, sinds de smadelijke nederlaag bij hun aanval op Israël: als we niet kunnen winnen met de wapens, dan maken we mensenbommen, en uiteindelijk één grote mensenbom, de demografische bom.
Het ziet er dus niet goed uit. Ooit kan er een gek als Ahmadinejad beslissen om op te trekken naar Jeruzalem, desnoods met miljoenen mensen waarvan er honderdduizenden mogen sneuvelen. Volk genoeg. Hongerige kandidaat-martelaren evenzeer.
Klaar voor een nieuwe historische uittocht uit Egypte, over de Rode Zee en door de Sinaï? Het nieuwe Egyptisch regime moet dan wel het vredesverdrag met Israël opzeggen. Mohammed el-Baradei zal dat niet doen, maar de vraag is, zal hij het halen en zal hij het houden.
Israël staat voor de keuze: de herbezetting voorbereiden van de Sinaï, die ze bij de Camp Davidakkoorden van 1978 hebben prijsgegeven, of een hoge, dikke muur bouwen langs de grens met Egypte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *