990 Bril – 't Scheldt

990 Bril

Italiaanse onderzoekers hebben bewezen dat duiven de weg naar huis terug vinden met behulp van hun rechterneusgat. Dat stond te lezen in het vakblad ‘Journal of Experimental Biology‘. Men heeft dit als volgt bewezen: men blokkeerde bij enkele duiven het linker- of rechterneusgat en liet ze vrij op veertig kilometer van hun ‘thuis’. Dank zij gps-signalen kon men de individuele terugreis van alle duiven volgen. Zo kwam men te weten dat duiven waarvan het rechterneusgat was geblokkeerd langere tijd nodig hadden en meer tussenlandingen dan duiven waarvan enkel het linker neusgat was verstopt. Vorige onderzoeken hebben bewezen dat duiven het aards magnetisch veld ‘lezen’ en hun vliegrichting daarop afstemmen.

Dit nieuwe onderzoek bewijst dat ook geuren onmisbaar zijn om het nest terug te vinden. Zulk een bewijsvoering doet me deugd. Iets wat ik al lang wist wordt nu onomstotelijk bewezen. Ik wist ook al lang dat ‘mijnen blauwe geschelpte’ altijd als eerste op zijn nest landde omdat hij volgens mij zijn nest beter kon ruiken.
Mijn Mitje zegt altijd al dat diens nest meer stinkt dan de andere en dat kan dus kloppen met die wetenschappelijke bewijzen. Geur is altijd belangrijk, voor iedereen. Denk maar eens aan de tijd wanneer je zelf met een zware verstoppende kopvalling zat. Niets smaakt dan nog en elk bezoek aan een ‘sterrenrestaurant’ wordt dan in feite hetzelfde als een goedkope frituur.
Volgens mij vliegt onze alom gekende ‘vredesduif’ al jaren lang rond in Afrika met een volledig verstopte neus.

In het Midden-Oosten schijnt ze nu ook een zware valling te hebben, want vooral daar schiet men nu onder de duiven van Moebarak (Egypte) en Ben Ali (Tunesië) en…wiens duivenkot volgt er nog…?
Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *