988 KA – 't Scheldt

988 KA


De roep om een Belgische regering begint hilarische vormen aan te nemen. Om te beginnen is er de sympathieke professor Paul de Grauwe, uit wiens lessen ik in 1977 weggebleven ben omdat hij elke overheidsgreep op de economie bestreed, maar die nu vindt dat er een regering nodig is, want de belastingbetaler moet klaarstaan om de banken te redden.
Dan zijn er drie verdwaasde artiesten met hun initiatief ‘niet in onze naam’ rond de Brusselse KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg). Dirk Tuypens, Lieve Franssen en Lebuin d’Haese waren alle drie ooit kandidaat voor de PVDA. Deze maoïsten wilden vroeger regeringen omver werpen, nu zijn ze gehaast om er één te hebben.
Vierentwintig voldane captains of industry, die geregeld samen dineren, willen hetzelfde als de maoïsten. Nooit hebben ze op hun winst belasting betaald maar nu roepen ze om een evenwichtige begroting.
En helemaal gek wordt het als een verwarde minister van Justitie zijn zonen de straat op stuurt om een beleid te eisen.

Onafhankelijke hoofdredacteurs schreeuwen het uit dat ze krachtig willen geregeerd worden. Een combine van linkse opiniemakers en harde kapitalisten zaait paniek dat het niet meer netjes is. Want er moeten toch bazen zijn!

Daar tegenover staat een generatie jonge politici die er klaarblijkelijk anders over denkt. Het is vreemd, maar de leiders van onze vier grootste Vlaamse partijen hebben, elk om hún eigen redenen, geen zin om minister te worden. Daarom zal men het jaar 2010 als uniek in de geschiedenis van de democratie beschrijven: verkozen leiders die niet gehaast zijn om een regering te maken. Laten we ze in volgorde noemen. Eerst was er Bruno Valkeniers van het Vlaams Belang. Die mag al jaren niet aan het bestuur komen en dat heeft zo zijn voordelen.
Dan werd Alexander de Croo voorzitter van Open VLD. Hij liet meteen de regering vallen om oppositie te voeren.
Vervolgens plebiciteerde de kiezer Bart de Wever (N-VA). Die laat het eerste-ministerschap liever aan Di Rupo.
De laatste in de rij is Wouter Beke, de jonge CD&V-voorzitter. Die heeft goede redenen om meer aan de Vlaamse regering van partijgenoot Peeters te denken (en aan het feit dat partijgenoot Leterme intussen toch aan de federale regering blijft).
De één gaat zeilen, de ander paardrijden, en nog een ander gaat kwizzen. En de kiezer-belastingbetaler, hij doet voort en amuseert zich met de allerslimste mens. En ik zeg dat het goed is.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *