987 Observator – 't Scheldt

987 Observator

I. ISLAM: AANVAL IS BESTE VERDEDIGINGDe recente aanslag op een kerk in het Egyptische Alexandrië geeft nog maar eens aan – doch enkel voor hen die het zien willen – hoe vredelievend de islam is. Critici antwoorden daarop natuurlijk dat dit niet de echte islam is, maar dan moeten ze toch eens één (1) enkel moslimland noemen waar christenen werkelijk in peis en vree hun geloof kunnen beleven.

De kopten (Egyptische christenen) hebben lange tijd als schaamlapje moeten dienen voor de uitstekende relaties tussen beide geloven in een toch belangrijk islamitisch bastion, maar dat is nu dus ook aan flarden.
In de onbetrouwbare media te onzent werd bericht dat het ging om een conflict tussen moslims en christenen, alsof ook die laatsten gewelddadig zouden optreden tegen moslims en moskeeën. Ze zouden eens moeten durven, in een moslimland!
Uiteraard is er nu protest geweest vanwege christenen, maar dat lijkt toch nogal normaal. Denk even aan hoe moslims zouden reageren als het omgekeerde zou voorkomen. Voor hen is de publicatie van één cartoon al genoeg om wereldwijd geweld uit te lokken.
Als de paus de Alexandrijnse aanslag op christenen dan veroordeelt, wordt hij meteen teruggefloten door de groot-imam van de Al-Ahzar in Kaïro, de toonaangevende plek van de Egyptische islam. Het zou om inmenging in binnenlandse aangelegenheden gaan, waar hij niets in te zien heeft.
Elders maakte men het nog bonter: christenen zouden een lesje nodig gehad hebben omdat ergens in een Egyptisch dorp een koptische jongeman iets was begonnen met een moslimmeisje.
Ja, dat schreeuwt uiteraard om bloed, veel bloed. Niet alleen in Egypte en de rest van de moslimwereld, maar zelfs in andere delen van de wereld (waar de islam het nog niet voor het zeggen heeft) staan een honderdtal koptische gebedshuizen op een lijst met terreurdoelen.
Ondertussen blijft een kerkelijke organisatie als KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven) hier ter stede doodgemoedereerd allerlei inrichten om onze moslimbroeders nog beter te pamperen.
Ja, wat baten kaars en bril …
***II. OOK TURKIJE ZOEKT CHRISTENENTerwijl de aanslagen tegen kerken in Irak (31 oktober) en Egypte (1 januari) nog vers in het geheugen zitten en het ondertussen duidelijk is dat de moslimpolitiek erop gericht is de christenen uit het Midden-Oosten te verjagen, vindt ook Turkije – nochtans kandidaat-lidstaat van de EU – zijn duit in het zakje te moeten doen.
De Turkse regering heeft vorig jaar even een charmeoffensief gelanceerd door met veel mediaheisa patriarch Bartholomeus één viering te laten opdragen in een heiligdom dat al decennia eenzijdig door de overheid aan de eredienst onttrokken is. Ze hoopt daarmee dat vergeten zou worden hoe de christenen systematisch door het regime worden tegengewerkt. Zo heeft een Turkse rechtbank het een tijdgeleden opportuun gevonden aan diezelfde Bartholomeus te verbieden zich ‘oecumenisch’ patriarch te laten noemen, wat door de Grieks-orthodoxen als een zoveelste kaakslag wordt ervaren.
En dezer dagen heeft ze het bezettingsleger op Noord-Cyprus zelfs bevel gegeven een aantal kerkdiensten te gaan verstoren en de kerkgangers manu militari aan de deur te zetten.
Wie zich nog altijd illusies maakt over de goede bedoelingen en de salonfähigkeit van Turkije in het EU-clubje, moet misschien toch eens gaan nadenken.
Alle Atatürken ten spijt: Turkije is een blijft even anti-christelijk als elk moslimland.
De VS blijft ondertussen meer dan ooit aandringen op het Turks EU-lidmaatschap, maar met een president wiens tweede voornaam Hoessein luidt, kan dat niet missen, natuurlijk.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *