987 Obs Euro – 't Scheldt

987 Obs Euro

De Eurozone staat al een tijd onder druk, dat weet iedereen. En men kon dat al weten van bij de invoering van deze eenheidsmunt, niet alleen in Estland waar men dat uitgerekend nu heeft gedaan, maar ook in de oorspronkelijke eurozone. Alle stabiliteit waar officials nu de mond vol van hebben ten spijt: hoe kan een munt stabiel zijn die arme en rijke landen onder één paraplu brengt?

De huidige problemen in Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal, om van België nog te zwijgen, zijn daar een sprekend bewijs van. Er zijn heel wat mensen – gewone burgers, maar ook specialisten – die zich daarom grote zorgen beginnen te maken over de toekomst van de zo geroemde euromunt. Het zou zeer erg zijn, mocht deze pecuniaire constructie vroeg of laat ineenstorten. Zeer erg voor de economie, maar ook zeer erg voor (de al of niet gefortuneerde) jan met de pet. Maar, het soort remedie waar men in eurocratische kringen steeds meer aan begint te denken, nl. meer Europa, zou al niet minder erg zijn. Want ook dat zou jan met de pet voelen in zijn portemonnee.

Wat landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot nu toe met succes hebben weten tegen te houden, dat de EU ons nl. rechtstreeks ook nog eens zou kunnen gaan belasten voor van alles en nog wat, zou volgens de Euro-redders juist deel van de oplossing worden. Dus, lieve lezer, of de euro nu gered wordt of niet, de Euroburger wordt er sowieso dupe van. Het kan voor hem twee kanten op, allebei even nefast: ofwel de ineenstorting van de euromunt ofwel de verdere inpalming door Brussel.

Meer Europa op economisch en financieel vlak betekent automatisch meer Europa op politiek en fiscaal vlak. Zo worden de nationale regeringen en parlementen almaar meer een lege doos. En de nationale soevereiniteit, waar in vroegere tijden zolang voor gestreden is, evenzeer. Aanhangers van complottheorieën zouden kunnen gaan denken dat de euro juist met dit doel is ingevoerd: om te zijner tijd een gegronde reden te hebben om de lidstaten geheel te castreren en alle macht naar Brussel toe te trekken.
De Van Rompuys van deze wereld zullen dit natuurlijk weglachen, maar wil dat zeggen dat het gezever is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *