987 Ephi – 't Scheldt

987 Ephi

Hier en daar waren afgelopen weekeinde wat cynische geluiden over de paus te horen. Benedictus XVI zou de aanslag van moslimterroristen op een koptische kerk in Alexandrië (21 doden) best willen gebruiken om de pedofiliezaken die zijn instituut treffen te doen vergeten.

Speculeren staat vrij, maar vaststaat dat de taal die Benedictus nu bezigt om voor onderdrukte christenen in moslimlanden op te komen, steeds offensiever wordt. De term ‘laffe daad’ die de paus gebruikt om de jongste aanslag te kwalificeren, gaat inderdaad verder dan zijn gebruikelijke oproep tot dialoog tussen religies in tijden van spanningen.
Ook zijn vraag aan wereldleiders om christenen tegen religieuze onverdraagzaamheid te beschermen, is concreter en benadrukt een zekere engagement. De paus lijkt een politieke richting in te slaan en zich nu in de eerste plaats om zijn eigen onderdrukte kerkvolk te willen bekommeren. Als het om de duistere kanten van de islam gaat, loopt de paus sinds zijn Regensburger lezing uit 2006 op eieren.
Benedictus citeerde toen een Byzantijnse keizer: ‘Laat mij zien wat Mohammed voor nieuws heeft gebracht en je zult er slechts slechte en onmenselijke dingen vinden, zoals zijn gebod om het geloof dat hij predikte te verspreiden met het zwaard.’
Ondanks het feit dat de intellectueel Ratzinger voorzichtig afstand van dit citaat nam, was de woede in de moslimwereld toen enorm.
Geestelijken eisten zijn verontschuldigingen en hier en daar werd een kerk aangevallen. De kerkleider had zelf in het munitiedepot van de islam met vuur gespeeld.
Het lijkt alsof, vier jaar later, de onhandige kerkleider die de keizer citeerde, nu in het gelijk wordt gesteld. In naam van de profeet vallen moslimextremisten steeds vaker christenen of kerken met veel geweld aan. En telkens weer maakt Benedictus zijn verontwaardiging publiekelijk kenbaar. Het gevaar is ook immens.

Je kunt een regisseur vermoorden of een vliegtuig laten ontploffen, maar als het de symbolen of de beoefenaars van een religie zijn die worden getroffen, leert de geschiedenis ons dat het bloed en de haat rijkelijk kunnen vloeien. De koptische kerk in Alexandrië was op 2 december op een extremistische site (Choumoukh al-Islam) als doelwit gemerkt. Evenals tientallen andere in Egypte maar ook in Frankrijk en Engeland. De boodschap op die site luidt: ‘Sta op en laat die gebouwen ontploffen zodra ze vol zijn’. Probeer eens die tienduizenden andere godshuizen op aarde doeltreffend te beveiligen.
Als het moslimterrorisme zijn doelwitten naar christelijk terrein verplaatst, kan dit desastreus uitpakken.
De groot-imam van de Al-Azhar Moskee in de Egyptische hoofdstad Caïro noemde de oproep van de paus een ‘onaanvaardbare inmenging’ in de Egyptische aangelegenheden.
Wanneer Mohammed-cartoons in Denemarken worden gepubliceerd of hoofddoekjes in Franse scholen verboden, mag men in Caïro tekeergaan.

Wanneer christenen in Irak of Egypte worden verjaagd, onderdrukt en wreed vermoord, zijn dit binnenlandse aangelegenheden en moet de paus zijn mond houden.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *