986 Obs Nieuwjaar – 't Scheldt

986 Obs Nieuwjaar

NIEUWJAARSWENS 2011

2011 is niet alleen het jaar waarin de Amerikaanse president Barak Hoesein Obama de kaap van de vijftig passeert, er zijn ook allerlei andere verjaardagen die het komende jaar gevierd zullen worden.
Voor de melomanen is er keuze: zij kunnen de 200ste verjaardag van de geboorte van Franz Liszt vieren, maar ook de 100ste verjaardag van het overlijden van Gustav Mahler.
Wie van Art Nouveau houdt zal zeker de evenementen rond de 150ste verjaardag van de geboorte van Victor Horta in het oog houden en voor wie wijsgerig is aangelegd is er de 300ste verjaardag van de geboorte van David Hume, boegbeeld van het empirisme en groot voorbeeld voor Immanuel Kant.
De Verenigde Naties zorgen ook elk jaar voor wat extra aandachtspunten. Zo wordt 2011 het Internationaal Jaar van het Bos én van de Chemie, een mooie combinatie, als u het mij vraagt. En vermits de EU bij de VN niet mag achterblijven hebben ze in Brussel ook iets moois bedacht: het Europees Jaar van de Vrijwilligers. De Unie wil hiermee de burger die zich zomaar inzet voor wat dan ook een hart onder de riem steken, zo lijkt het. Of ze die burger echt zo ernstig neemt, is zeer de vraag, maar dat laten we maar even in het midden, om de vredevolle eindejaarssfeer niet te vergallen.
Wie historische interesses koestert, zal het niet ontgaan dat 200 jaar geleden ene Napoleon Bonaparte elke inwoner van de Lage Landen verplichtte een achternaam aan te nemen. Dit om makkelijker belastingen te kunnen innen en in het algemeen beter greep op zijn onderdanen te krijgen. Toen al.
Culturele hoofdstad van Europa worden Turku en Tallinn, allebei aan de Oostzee gelegen. Misschien een gelegenheid om dat deel van het continent eens een bezoekje te brengen. Nu de vroegere landen van het Oostblok meer en meer bij ons komen aanleunen, geeft het misschien pas ze ook beter te leren kennen.
Op een wat lugubere webstek las ik onlangs dat 2011 ook het jaar zou worden van een geweldige clash van economieën en religies. Of dat nu waar blijkt of niet, culturele uitwisseling lijkt altijd nog een beter alternatief, toch? Hopelijk loopt het allemaal zo’n vaart niet en wordt het jaar dat voor ons ligt gelukkig en voorspoedig, ook voor u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *