985 KA – Ac 3 – 't Scheldt

985 KA – Ac 3

Toen ik in 1977 als jonge controleur bij de belastingen in Brasschaat begon, was het cynische gezegde van een ervaren hoofdcontroleur : l’impôt c’est pour les poires. In het Nederlands zou je zeggen: belasting betalen is voor de dommen.

Datzelfde jaar scheef Flip de Kam, hoogleraar en Tweede Kamerlid voor de (Nederlandse) PvdA, een boekje onder die titel, over de miljardenmazen in het (Nederlandse) belastingstelsel.
Zo te zien heb ik dertig jaar lang mijn tijd verdaan, want alvast in België is het er alleen maar erger op geworden. Ik wil de geïnteresseerde lezer gewoon even drie belangwekkende zaken signaleren op drie dagen tijd. 1. 8 december 2010: zowat alle Vlaamse kranten en televisiezenders melden dat 50 grote bedrijven slechts 0,57 % vennootschapsbelasting betalen. Auteur van de studie is mijn Franstalige collega, Marco Van Hees, die een schitterend dossier samenstelde:
http://www.pvda.be/nieuws/artikel/exclusief-dossier-50-vennootschappen-143-miljard-fiscale-korting.html2. 9 december 2010: Joris van der Aa beschrijft hoe men in Antwerpen een grote fraudezaak rond een bedrijfsrevisor probeert om zeep te helpen:
http://misdaadreporter.blogspot.com/2010/12/expert-kasgeldfraude-van-zaak-van-praag.html3. 10 december 2010 : het hof van beroep van Brussel beschrijft hoe men in Brussel de fraudezaak rond KB-Lux naar de vaantjes hielp:
http://dirkvandermaelen.be/2008/kb-lux-dossier-is-slag-in-het-gezicht-van-de-eerlijke-belastingbetaler-2.html
Dit zijn geen toevallige mislukkingen meer, dit is georganiseerd onvermogen.
Het probleem heeft een naam: België.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *