985 Bril – 't Scheldt

985 Bril

Eindelijk, 21 december’, zuchtte Mitje, mijn lieve echtgenote. Uiteraard deel ik haar gevoelens en we keken samen verwachtend naar onze Druivelaar, de beroemde almanak die ons dagelijks op de hoogte houdt.

Zo rekenen we elke dag onze winst aan daglicht uit. In het begin aarzelend maar je weet dat er een uitbarsting volgt zodra de lente haar volwassenheid voorbij is. Onmiddellijk na het aarzelend lengen van de dagen komt er ook het nieuwe jaar, maagdelijk wit. Het is alsof je weer dat kleine kind bent op je eerste schooldag. Met nieuwe boeken, nieuwe pennen, nieuwe gezichten en vooral nieuwe verwachtingen. Je weet uit ervaring dat elk jaar zijn teleurstellingen meebrengt, maar daar wil je niet aan denken.
Nu geniet je van het nieuwe jaar in al zijn pracht en glorie. Een nieuw leeg blad waarmee je tracht het voorgaande jaar af te sluiten.
Of onze levende postzegel in Brussel hetzelfde goed gevoel heeft betwijfel ik. Zijn troon wankelt en aan zijne ‘Philippe heeft hij ook niet veel steun.

Wat het voor ons moeilijker maakt is het feit dat hij vooral langs Franstalige kant veel steun krijgt. Diezelfde Franstaligen die zijn vader weg hebben gestemd, terwijl de Vlamingen zijn vader wél wilden houden. Die verhoudingen zijn we al meer dan 180 jaar gewoon. De democratische meerderheidsstem wordt hier elke keer Franstalig in de kiem gesmoord. Het zuiden dat nu al jaren ongeteld door het noorden wordt onderhouden klaagt steen en been over de gulle gevers, die jaarlijks miljarden euro’s voor hen moeten ophoesten, geld dat we zelf broodnodig hebben.

Mijn eerste wens is dat 2011 een annus horribilis zal worden voor de zich meer en meer werende Belgische unionisten.
Mijn tweede wens is gericht op een hoger doel. Ik hoop van ganser harte terug een beetje de christelijke waarden van mijn jeugd te kunnen beleven.
Dat de commotie over ‘onze Kerk’ stilaan verdwijnt zodat we elke dag terug kunnen beginnen met de zin waarmee ik hier nu eindig:
Ad Maiorem Dei Gloriam
Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *