984 Obs – 't Scheldt

984 Obs

Zit er eindelijk eens een kleurling met islamitische wortels in het Oval Office, blijkt toch wel meteen dat hij niet langer beschouwd kan worden als de machtigste man ter wereld, zeker!

Wat was de hele linkse kerk – ook en misschien nog wel meer aan deze zijde van de Oceaan – toch uitzinnig van vreugde toen ene Barack Hoesein Obama als eerste ‘zwarte’ president uit de verkiezingen kwam. Zij bijten nu almaar meer in het stof, samen met hun grote idool, trouwens.
Van zijn grote beloften heeft hij tot nu toe nog niet bijster veel kunnen realiseren, inclusief zijn ‘hervorming van de ziekteverzekering’.
Zijn ‘Changekomt voor vele VS-burgers vooral neer op werkloosheid en verpaupering. Zijn meerderheid in het Huis is hij ondertussen ook kwijt geraakt. En nu is er de Forbes-rangschikking die de Chinese sterke man vóór hem op de ranglijst plaatste.
Het doet wat denken aan het Romeinse Rijk. Toen dat op zijn retour was, vielen massaal de barbaren er binnen. En het duurde niet zo lang tot een barbaarse soldatenkeizer op de troon werd verheven. Inderdaad, na de moord op keizer Severus Alexander werd diens moordenaar ‘Romeins’ keizer: het was de Thraciër Maximinus.
Ook hij had veel geld nodig voor zijn oorlogsvoering en ook hij verhoogde daarom meteen de belastingen. Zijn heerschappij luidde het definitieve verlies in van de Pax Romana en betekende het begin van het einde van het (West-)Romeinse Rijk.
Voortaan zou het centrum van de macht zich naar het Oosten verplaatsen.
Merkwaardige parallel, niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *