984 Fifa – 't Scheldt

984 Fifa

In de wandelgangen van het Glazen Huis van de Koninklijke Belgische voetbalbond aan de Houba-de Strooperlaan in Brussel doet het volgende grapje de ronde.

Onmiddellijk na de verrassende nederlaag van Rusland in de vriendschappelijke interland tegen België belt premier Vladimir Poetin vanuit het Kremlin in Moskou in paniek naar het hoofdkwartier van de Internationale Voetbalbond (FIFA) in Zürich. ‘Zorg ervoor dat we in 2018 niet opnieuw tegen die Belgen moeten spelen, zeker niet in hun eigen land. Ik reken daarop’. De boodschap was klaar en duidelijk. En werd ook opgevolgd: niet de Lage Landen (België en Nederland) kregen het WK 2018 toegewezen, want er zal namelijk gevoetbald worden in … Rusland. Geld en macht maken goede vrienden.

De stemgerechtigde leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA – normaliter 24 personen maar 2 van hen zijn momenteel geschorst wegens corruptie (?!?) – kozen dus voor Rusland en tegelijkertijd voor Qatar wat het WK 2022 betreft. Gastnaties die niet onmiddellijk werden verwacht maar die volledig in de lijn liggen van de strategie van de Wereldvoetbalbond.

Organisatoren die zonder problemen buigen voor de buitenissige eisen van voorzitter Sepp Blatter en zijn kompanen. Oorden vrij van regels, belastingen en zwemmend in een onbeperkte stroom van geld. Gasroebels (Rusland) en oliedollars (Qatar) deden de stemming overhellen naar wie het meest te bieden had.
De duokandidatuur van onze twee kleine landen – het zogenaamde HollandBelgium Bid – werd sympathiek genoemd maar is nooit ernstig genomen. Vier stemmen in de eerste ronde, slechts twee in de tweede stembeurt. Waarvan één van onze UC-vertegenwoordiger Michel D’Hooghe (tenzij de Brugse baron eveneens overstag zou zijn gegaan voor het grote geld). En zeggen dat daarvoor drie jaar intensief gelobbyd werd en dat de (mislukte) campagne uiteindelijk ongeveer 12 miljoen euro heeft gekost.

Moeten België en Nederland nu ontgoocheld zijn dat het WK 2018 niet aan hen is toegewezen? Sportief gezien misschien wel maar uit diverse ondervragingen in aanloop naar de stemming weerklonk toch ook veeleer tegenkanting. Dat iedereen er economisch beter van zou worden werd sterk betwijfeld. En toen de man/vrouw-in-de-straat te horen kreeg dat de organisatie van het WK elke burger 33 euro zou kosten, viel dat allerminst in goede aarde. Sporteconoom Stefan Kesenne (UA, KUL) spreekt in De Morgen zelfs van een vervalsing van de cijfers. ‘De wereldbeker zou 250 euro per Belg hebben gekost. De HollandBelgium Bid, de voetbalbond en initiatiefnemer Alain Courtois probeerden met misleidende informatie de bevolking achter hun project te scharen. Ons land ontsnapt aan een financiële WK-kater’, aldus Kesenne.
Er stellen zich nog andere vragen indien de wereldbeker toegewezen zou zijn geworden aan een land dat er na een half jaar na de verkiezingen nog niet in geslaagd is een regering op de been te brengen of waarvan de wegeninfrastructuur na de eerste de beste winterprik voor de grootste verkeersproblemen zorgt? Is het verder verstandig de belastingbetaler op te zadelen met een onzeker monsterproject terwijl iedereen moet bezuinigen?
Onze regio zit daarenboven met een gigantisch mobiliteitsprobleem en de verwezenlijking van het Oosterweel-dossier, indien het ooit gerealiseerd wordt, kan zelfs onmogelijk 2018 halen. En hoe zit het met de stadions waarin de wedstrijden moesten gespeeld worden? Zij staan zelfs nog niet in de steigers. Antwerpen ging bij de toewijzing van het EK 2000 met de billen bloot omdat de lokale politiek destijds niet tot een overeenkomst kwam. Die vernedering blijft de Scheldestad door de FIFA-afwijzing dit keer bespaard..
Door het HollandBelgium Bid verkeerde het volk in beide landen even in een vorm van euforie. Laat die nu maar snel plaats maken voor de realiteit. MR-politicus Alain Courtois, de geestelijke vader van de idee om zich bij de Wereldvoetbalbond FIFA kandidaat te stellen, keert best zo snel mogelijk naar de senaat om te doen waarvoor hij gekozen werd. En laat de KBVB werk maken van een verbetering van onze voetbalcompetitie zodat de Rode Duivels zich misschien ooit nog eens kunnen plaatsen voor een groot internationaal toernooi. Er één zelf organiseren zal er waarschijnlijk nooit meer inzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *