ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 984 Ephi – 't Scheldt

984 Ephi

RODDELEN

Onlangs werden in Frankrijk drie werknemers ontslagen omdat ze zich op het sociale netwerk Facebook onaardig over hun bedrijf en directeur hadden geuit. Roddelen is van alle tijden maar met de komst van internet kan het onthullen van je meest intieme gedachten via de elektronische openbare ruimte, een gevaarlijke bezigheid blijken.
Vroeger was de reikwijdte van de kwaadsprekerij beperkt. Belasterend gefluister in een afgesloten ruimte, met een dichte deur ervoor, was risicoloos. Als kind verbaasde ik me telkens weer over de roddeldrang van mijn ouders na het zondagse familiebezoek. Die lange middagen bij tante X of oom Z waren saaie sessies waarin het zitvlees zwaar op de proef werd gesteld. De gesprekken tussen de volwassenen waren altijd eentonig. Totdat iemand op het idee kwam om een afwezig familielid ter sprake te brengen. Voorzichtig werd eerst de mening van anderen gepeild. Maar snel gingen alle remmen los. Wat als prudente laster begon, transformeerde zich snel in karaktermoord met aan het einde van de middag een collectieve standrechterlijke executie. ‘s Avonds op weg naar huis, half dommelend in de auto, hoorde ik hoe mijn ouders de roddelsessie met graagte voortzetten. Maar nu ging het over hun mederoddelaars van die middag.
Gisterenochtend deed ik de tv aan en kreeg prompt het gevoel in die auto uit mijn kindertijd te zijn geduwd. Het journaal had een prachtig roddelscherm in elkaar gezet waarop naast de foto van enkele groten der aarde een sneer van een paar woorden was afgedrukt. Silvio Berlusconi bleek zwak, ijdel en inefficiënt. Sarkozy? Lichtgeraakt en autoritair. Angela Merkel is een treuzeltante en ga zo maar door. Dit bleek allemaal uit documenten van Amerikaanse diplomaten die door de klokkenluidersite Wikileaks zijn gepubliceerd.
Hoe zouden de betrokkenen reageren? Ik zag een Italiaanse minister spreken van een diplomatische 11 september en viel van het lachen op de grond. Alsof de betrokkenen niet weten dat diplomatie een ander woord is voor hypocrisie en leugen om bestwil.
De baas van Wikileaks kwam ook langs om ons van het nut van zijn publicaties te overtuigen. Maar hoewel hij het algemene belang zei te dienen, was voor iedereen zonneklaar dat Wikileaks vooral onze grenzeloze roddelzucht bediende. Nu lees ik dat deze publicaties een gevaar vormen voor de relatie tussen bevriende landen. Wie gelooft dit?
De portee van de documenten is volstrekt verwaarloosbaar omdat iedere zichzelf respecterende diplomatieke dienst, waar ook ter wereld, precies dezelfde methodes hanteert. Hoe sappiger en denigrerender de rapporten over bevriende staatshoofden en regeringsleiders zijn die ambassadeurs naar hun ministerie sturen, hoe beter ze worden ontvangen en met aandacht gelezen.

In een poging de brand te blussen verklaarde gisteren een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken: ‘Onze diplomaten zijn slechts diplomaten die informatie verzamelen. Dat is wat diplomaten, van ons land, maar ook van andere landen, al honderden jaren doen. Precies, iedereen doet overal hetzelfde: al honderden jaren roddelen’.

Met dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *