983 Bril – 't Scheldt

983 Bril

Toen ik de eerste maal die naam hoorde dacht ik aan een album van Suske en Wiske. Iets in het genre van ‘Sus Antigoon en het eiland Amoras. Snowdonia ligt echter in het noorden van Wales. Het is een Nationaal Park van ongekende schoonheid met spectaculaire berglandschappen en een omvang van ongeveer 2 170 km².

Ik ben verder gaan zoeken op Internet en ik denk dat ik er toch eens een weekje ga verpozen. Ik weet dat onze Vlaamse Ardennen ook van een ongekende schoonheid zijn maar het is en blijft mijn platte land, mijn Vlaanderland. En soms heb ik wel eens behoefte aan welvend reliëf. Een puzzelscherpe horizon waar bergen met of zonder sneeuwmuts een kaderend onderdeel van uitmaken. Er bestaat ook een ‘Snowdonia Society. Een vereniging die tot doel heeft de bescherming, verbetering en promotie van elk dier dat leeft in Snowdonia. Kortom zij beschermen Snowdonia als een Nationaal Erfgoed, en terecht.
Mijn collega’s die daar leven houden zich voornamelijk bezig met schapenteelt. Schapen die een heerlijk stukje vlees op je borden kunnen toveren. Alhoewel ik zeker geen liefhebber van de Britse keuken ben merkte ik op dat men daar ook heeft ontdekt dat buitenlanders niet bepaald wakker liggen van gekookt vlees met appelgroene knikkergrote erwten. Dus dat onderdeel zal ook wel meevallen.
Het enige waar ik problemen mee heb is hun dorpsnamen. Het zijn dikwijls woorden zo goed als zonder klinkers. Mawddwy en Llanrwst zijn hier twee voorbeelden van. Probeer dat maar eens uit te spreken.
Da’s heel wat anders dan Zoerle-Parwijs bijvoorbeeld, maar toch heeft het zijn charme. Best wel je valse prothese vastplakken als de daar de weg vraagt
Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *