982 BM – 't Scheldt

982 BM

Naast de Israëlische vlag een Belgische driekleur met de inscriptie in goudkleurige letters ‘Vriendenkring Joodse Oudstrijders Weerstanders Antwerpen’ en een joodse ster. Na het ontsteken van twee kaarsen verwelkomde voorzitter dr Trau de aanwezigen en hij vermeldde in het bijzonder mevrouw Hilde Kieboom van Egidius met wie hij van mening verschilde over amnestie ‘maar we spreken nu over verzoening’.

Het twaalfjarig meisje Sonia Blumenstein schreef onder de oorlog haar wedervaren op. Ze overleed begin dit jaar maar prof. Van Goethem had nog een drietal gesprekken met haar.
Mentor Leo Schlumer hing een beklijvend beeld op van de ‘verzetsheldin Mala Zimetbaum’. Zij ontsnapte uit het concentratiekamp om de wereld te kunnen vertellen over de gruwel in het kamp.

Bij uitgeverij C. de Vries-Brouwers nu Het gebroken uurvan Sonia Blumenstein. Het is een heruitgave, nu bewerkt door prof. Herman van Goethem. Toen het boek eerst verscheen in 1979 ‘was de tijd er niet rijp voor’, zei de professor die bezig is met het onderzoek naar de administratieve collaboratie onder de bezetting.
De avond werd opgeluisterd met joodse gebeden die gezongen werden door een kwartet onder de leiding van de musicerende Malinsky.
Neen, advocaat Claude Marinower (Open VLD) was niet aanwezig. Nog geen verkiezingen in het vooruitzicht dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *