981 I Mert – 't Scheldt

981 I Mert

Het was een succesformule, ongetwijfeld heeft de Proms velen aangemoedigd om ook in eigen land te gaan vlaggen. ‘s Morgens vertrekken naar Londen en ‘s nachts weer thuis. Voor Ivan was Vlaanderen Vlagt immers geen reisbureau, de ex-VVB-voorzitter vond dat het vlaggen altijd heel functioneel moest blijven. Zijn aanpak was vriendelijk en positief met de bedoeling om de Vlaming wat meer fierheid en Vlaams gevoel mee te geven door de kracht van een sterk symbool; de fiere Vlaamse Leeuw, mét of zonder rode klauwen. Later volgden vele bevlaggingsacties in binnen- en buitenland.

Toen we op een keer in Praag met leeuwenvlaggen een voetbalwedstrijd van de Tsjechen tegen de Rode Duivels bijwoonden, werden we met geweld belaagd door een groep hooligans uit Brussel. Zo erg dat zelf een hele politiemacht op de tribune opdaagde. De oud-gevechtspiloot besloot toen wijselijk om tijdens de rust de aftocht te blazen.

Ivan heeft ervoor gezorgd dat vlaggen in Vlaanderen heel gewoon en aanvaard is geworden. Op manifestaties zoals de Ronde van Frankrijk door Antwerpen of 11 juli merk je dat de leeuwenvlagjes nu enorm populair zijn, de mensen komen er zelf naar vragen.
Na een beroerte stopte vaandeldrager Ivan eerder dit jaar met Vlaanderen Vlagt. Zijn werk wordt voortgezet door de brede Vlaamse Beweging en Vlaanderen Kleurt.

Op 11 juli zagen we Ivan Mertens voor het laatst aan het Conscienceplein in Antwerpen waar hij met bloemen gehuldigd werd door de Gulden Sinjoren voor zijn grote inzet voor Vlaanderen. Ook daar kon hij het niet laten – tegen het verbod van zijn vrouw in – om mee vlagjes uit te delen.

vlagt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *