980 KA – 't Scheldt

980 KA

Het Laatste Nieuws van 29 oktober ligt wellicht al bij het oud papier maar het ware nuttig de frontpagina te bewaren als illustratie voor de titel van dit stukje, misschien een nieuw woord dat in me opkwam. Drie grote koppen stonden er: ‘Mars voor Clottemans‘, ‘Dakloze asielzoeker krijgt 15 500 euro schadevergoeding en ‘Boycot Léonard (Rik Torfs) en eigenlijk ontbreekt er nog iets als ‘Dierenvrienden overvallen nertskwekerij, dan was het helemaal compleet geweest.

Hebt u het verband? Beginnen we met het begin. In een tijdspanne van enkele dagen heeft een assisenjury twee jonge moordenaars veroordeeld, op het eerste gezicht sympathieke mensen, en dat komt hard aan.

De Belgische staat was ook een beetje hard geweest door een jonge Congolese dakloze door hem in de zomermaand augustus een maand op straat te laten slapen.

Onze aartsbisschop was dan weer wat te hard geweest voor AIDS-patiënten door te zeggen dat sommigen het wel zelf gezocht hebben.
En ik weet niet of het leven van een nerts hard is maar het moet zeker hard zijn te eindigen in een bontmantel rond het lijf van een ander stinkdier.
Ik kan iedereen begrijpen die door al deze hardheid in de wereld enig medeleven voelt opkomen, met die arme Clottemans, met die arme Congolees, met die arme soa-lijders en met die arme beestjes.
Om nog een voorbeeld te geven, ooit stonden Kris Merckx en een vijftigtal betogers voor mijn kantoor te roepen omdat ik een dossier had waarin arme Marokkanen verdacht werden van belastingfraude.
En zelfs de harde Léonard had medeleven met een arme stokoude pedofiele priester, en dat klonk helemaal niet opdringerig, toch?
Dat zijn veel van die anderen wel en voor hun zijn de titelpagina’s van de krant te klein. Van mijn kant, ik moet er niet van weten, die overijverige vormen van medeleven, dat steuncomité voor een moordenares, die Brusselse arbeidsrechter, die Rik Torfs, die opdringerige mensen- en dierenvrienden.
Mag ik al die heetgeblakerde compassionisten een goede raad geven. Koester uw medeleven, maar ga naar huis, ga enkele christelijke deugden beoefenen, zoals het bezoeken van de gevangenen, het verzorgen van de zieken of het herbergen van de daklozen. En word vegetariër, dat is beter voor de voetafdruk.
Maar dring uw compassie niet luidruchtig aan anderen op, ook niet aan de fiscus zoals die rechter die enkele arme belastingbetalers uitgerekend een jaar laat opdraaien voor een leegloper met een goede advocaat.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *