980 Ephi – 't Scheldt

980 Ephi

Bovendien was de dood van Harry Mulisch al enkele dagen aangekondigd en de necrologen hoefden nog maar op een seintje van de familie te wachten om hun rubrieken te openen. Het heengaan van de voornaamste Nederlandse schrijver is een uniek evenement, bepalend voor het collectieve geheugen en niet voor herhaling vatbaar.

Bij de moord op christenen in moslimlanden treedt een zekere gewenning op. Herhalingen en zelfs intensivering van dit verschijnsel behoren tot de mogelijkheden. In tal van (moslim)landen worden aanslagen op kerken gepleegd, priesters vermoord, christenen onderdrukt. Fatalistisch kijken we er naar en zwijgen. Alsof het bestaan van kleine christelijke minderheden op islamgrond een aberratie en ook een anachronisme is. In tal van die landen geldt een bouwstop voor kerken of wordt het bezit van een bijbel streng gestraft.
Waarom toch volharden? Als christelijke welzijnwerkers wegens vermeende bekeringsijver uit Marokko worden gezet, schudden we heel even met ons hoofd. Hebben ze toch een beetje om gevraagd. Het is juist een teken van beschaving, menen we, om zich aan de geboden en verboden van islamitische landen te conformeren. Om als vrouwelijke journaliste op reportage in Iran of Afghanistan een hoofddoek te dragen. Of om op straat tijdens de ramadan niet opzichtig te eten en te drinken.
Dit noemen we terecht respect tonen. We willen zelf veel verder gaan en in eigen huis desnoods de regels aanpassen om onze eigen minderheden niet voor het hoofd te stoten. Dit kan het geval zijn bijvoorbeeld rond sinterklaas en Kerst.
En als kritiek en protest uit islamitische landen weerklinken, luisteren we met aandacht. Bijvoorbeeld als Turkije de woorden van onze premier over het hebben van een dubbele passpoort op een weegschaal legt. Dit is inderdaad beschaving.

Volgens de laatste telling zijn afgelopen zondag 52 kerkgangers onder wie 2 priesters in Bagdad vermoord. Sterven door geweld in een kerk kan ook op een aberratie lijken. De paus vond dat ook. Hij stuurde dit weekeinde een obligate boodschap van verzoening en noemde het geweld ‘absurd’.

Toen de moslimterroristen in deze kathedraal binnenstormden was hun eerste daad om een priester te doden. Niet helemaal absurd volgens hun dogma’s en beginselen. Priesters zijn niet echt halal. Maar dat geldt eigenlijk voor alle Iraakse christenen die hun leven niet meer zeker zijn.
De laatste jaren zijn er al meer dan 300 000 uit Irak gevlucht. Die 500 000 die nog overblijven zullen na de jongste aanslag even goed over hun toekomst moeten nadenken. De verwachting is dat na de Joden ook de christenen uit dat land zullen verdwijnen. Volgens twee CDA-Kamerleden moet de Arabische Liga het geweld tegen religieuze minderheden en aanslagen op kerken in islamitische landen ‘scherp veroordelen’.

En als dit daadwerkelijk gebeurt zullen we in alle rust het gehele oeuvre van Harry Mulisch kunnen gaan herontdekken.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column eerder in Trouw verschenen.

mulisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *