980 Bril – 't Scheldt

980 Bril

Een Rondetafel van 22 geleerde mensen en prins Philippe en Joëlle Milquet hebben nagedacht over de veranderingen die nodig zijn om ons aan te passen aan de huidige tijd. Er mag niet gediscrimineerd worden, maar dat leerden wij al op school. Het kwam allemaal ter sprake: kolonialisme, hoofddoeken enz. De grote oorzaak van alle miserie ligt volgens hen bij de feestdagen. Zij vinden die niet internationaal genoeg en zij willen de hakbijl zetten: weg met Pasen en Allerheiligen.

Is er één feestdag die internationaler is dan Allerheiligen? Die dag is zonder onderscheid van ras, geslacht voor alle heiligen over de ganse wereld. Iedereen die heilig is blijft dat, zegt de Paus uit Rome. En hij kan het weten, want hij zegent met de regelmaat van een klok nog heiligen bij. Als dit voor waar wordt aanvaard dan moet ook Pasen blijven. Het is de enige feestdag waarop elk jaar vanuit Rome de klokken vertrekken om overal paaseieren te verdelen, zonder discriminatieonderscheid. Niet alleen zorgt het Paasgebeuren voor vele blije kindergezichtjes over de ganse wereld, het is een promotiestunt van het Vaticaan. Alle ogen zijn jaarlijks gericht op Rome.

Dat gebeurt net zoals de Oscaruitreiking, het festival van Cannes enz.. Allemaal gebeurtenissen waar de fantasie de basis is voor vele dromen. Ook in mijn leefwereld zijn die feestdagen ingebed. Pasen is voor mij zo goed als het echte startschot voor mijn volgend boerenseizoen.
Allerheiligen is dan weer het definitieve eindschot, dan kan ik rustig naar het eindejaar toeleven hopend op een vruchtbaar herstel van mijn uitgeputte grond. Ook mijn dieren zijn al jaren aan dat tempo gewend. Daarom zeg ik samen met mijn ganse veestapel: ‘Poten af van onze feestdagen!.
Boer Bavo
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *