979 Even – 't Scheldt

979 Even

LICHT IN DE DUISTERNIS

Minister Liekens (SP-a) wil dat er één stopcontact op zee komt voor alle windmolens. Dan is er maar één kabel nodig om de verbinding met de kust te bewerkstelligen. Hiervoor wordt een studiesyndicaat opgericht om te bestuderen hoe dit kan worden verwezenlijkt.
En wie wordt de voorzitter van dat syndicaat? Uiteraard het grote licht dat Vlaanderen ooit heeft voortgebracht. Een man met de uitstraling en het charisma van Fidel Castro. De ‘juiste man’ op de ‘juiste plaats’: Steve Stevaert, ex-cafébaas, ex-voorzitter van de SP-a.
Jacob Corneel
***
Geen haar zo klein of het heeft ook zijn schaduw
***
BOEKENBEURS-RACISME
Wij horen het auteur, uitgever en lid van het bestuur van de Boekenbeurs, Jan Berghmans, nog zeggen toen hij enkele maanden terug, een berghmans janpersvoorstelling gaf in taverne Ami, Katelijnevest te Antwerpen.

‘Ik vind ook dat het weigeren van de uitgeverij Egmont een schande is. Maar wat wil je, de meerderheid van de uitgevers stemden tegen het toelaten van een stand van die uitgeverij op de Boekenbeurs’.
Een boekenbeurs die een uitgeverij weigert om haar boeken te presenteren op de beurs?

Afgekeken van de nazi’s?
***
Velen hebben honig in de mond en het scheermes aan de riem
***
FAMILIENAAM
Toen ik me in de Klinikum-Nuerenberg aanbood om Joke die in de Intensive Care-afdeling was opgenomen, te bezoeken, moest ik in een kamertje wachten. Na korte tijd werd door een luidspreker meegedeeld: ‘Herr D’hamers’.
In Duitsland dragen man en vrouw dezelfde familienaam en men keek zeer verwonderd toen ik hun meedeelde dat ik niet Herr D’hamers was maar Murrath.
Joke was bijzonder fier op haar Oost-Vlaamse naam en zij kon zich boos maken als iemand die verkeerd schreef. Meestal met een e tussen de a en de m. Zoals verkeerdelijk op het houten kruisje dat door de begrafenisondernemer op haar graf werd geplaatst.
Ook in Nederland is het de gewoonte dat mevrouw de naam van de echtgenoot draagt: vandaar de titel boven het ontroerende getuigenis van professor dokter Bob Smalhout.
***
Klagen verlicht het hart
***
ANDERE VERMASSEN
Niemand geniet meer van al de heisa en opwinding tengevolge van de uitspraken van aartsbisschop Léonard als de Vermassen van de katholieke Kerk: Rik Torfs.
Jacob Corneel
***
Die zijn eigen hart doorziet spot met zijn buurman niet
***
ZWARTE WOENSDAG
Pak slaag dat Obama kreeg? Zoals we gewend zijn minimaliseerde wereldzender VRT het pak slaag dat ene Obama kreeg met de verkiezingen in de VSA. Het buitenlands beleid van Obama zou volgens de VRT niet veran-deren. Natuurlijk niet… het blijft volledig binnenlands.
Jacob Corneel
***
Met woorden paait men zotten
***
NIET KATHOLIEK
Wie een beetje vertrouwd is met het bisdom Mechelen begreep niet dat Metdepenningen werd aangesteld als woordvoerder van de aartsbisschop. Noch vanuit het standpunt van Mgr. Léonard die hem benoemde, noch vanuit het gezichtspunt van Metdepenningen.
Men neemt niemand aan als woordvoerder die het niet eens is met zijn baas en aan de andere kant gaat men niet in dienst als woordvoerder bij van een persoon waar je niet mee akkoord gaat.
Metdepenningen had trouwens reeds in een door hem geschreven boek duidelijk standpunten verdedigd die niet overeenstemden met de visie van de mgr. Léonard.
Die twee hoorden niet bij el-kaar en het is vanwege Metdepenningen dan ook allesbehalve correct dat die een persconferentie geeft waarop hij de aartsbisschop beledigt. Deze houding van Metdepenningen bewijst overdui-delijk dat hij volstrekt ongeschikt en onbekwaam is om een vertrouwensfunctie te vervullen. Zijn optreden is niet katholiek.
***
Zulke man, zulk werk
***

derde helft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *