976 Ephi – 't Scheldt

976 Ephi

Met haar lezing zondag in Utrecht heeft Femke Halsema een storm van reacties in diverse fora ontketend. De GroenLinkse leidster riep haar progressieve collega’s op om zich kritischer over de (orthodoxe) islam op te stellen. In het bijzonder om op te komen voor moslima’s die vanwege dwangmatige en conservatieve islamitische concepten in hun vrijheid worden beperkt.

Vele reacties waren furieus. Halsema werd hier en daar opportunisme verweten op een moment dat een nieuw kabinet aantreedt dat door een anti-islam partij wordt gedoogd. Anderen vinden juist dat Halsema haar spreekrecht verspeeld heeft door haar gepropageerde multiculturalisme uit het verleden. ‘Te laat, Femke’ was gisteren een veel gelezen commentaar.

Te laat is het natuurlijk nooit om je standpunt bij te stellen en ik geloof ook niet dat de politieke carrière van Halsema door opportunisme kan worden gekenmerkt. Femke worstelt al een tijdje met het onderwerp en illustreert met haar twijfel de spagaat waarin progressieve partijen zich momenteel bevinden.
Vorig jaar zei ze in een interview dat ze ‘het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos (afslingeren!) en volstrekt vrij ziet’ en dat de islam een probleem is. Nu geeft ze als toelichting op haar lezing: ‘Ik zie in mijn wijk te vaak dat meisjes worden uitgescholden als ze geen hoofddoek dragen. Dat noem ik dwang. Net als suggereren dat het je eigen schuld is dat je wordt verkracht als je geen hoofddoek draagt’.
Een schoolvoorbeeld van botsing tussen alledaagse praktijk en stugge partijideologie. In haar lezing maakt ze wel een karikatuur van de actuele situatie door ‘moslimknuffelaars’ tegenover ‘islamhaters’ te zetten.
Wel is dit een comfortabele uitgangspositie om haar geestverwanten op te roepen een ‘derde weg’ te bewandelen.
Maar die derde weg bestaat al en het ligt aan Halsema zelf dat die niet door haar in al die jaren werd opgemerkt. Er zijn genoeg democraten in dit land die godsdienstvrijheid een groot goed vinden, ook voor moslims, maar wel in de strikte naleving van de neutraliteit van de staat. Daarvoor is het noodzakelijk om de scheiding van kerk en staat te waarborgen en zelfs te versterken. Zeker omdat de islam sterk expansionistisch is en de neiging heeft de structuren van de samenleving te willen veranderen.
Helaas werden de ideologische trekken van deze godsdienst nooit door GroenLinks onderkend. Integendeel.

Het is GL die scheiding tussen mannen en vrouwen in een theater mogelijk maakte, evenals stemmen in een moskee of een orthodoxe moslim als Tariq Ramadan als gemeenteadviseur aanstelde. Om maar een paar voorbeelden uit het verleden te noemen.
En het heden? In totale contradictie met haar pleidooi begint Femke Halsema in haar lezing alweer over de hoofddoek bij de politie. Verbijsterend want weinig consequent. Wat kan Halsema nog tegen ouders in haar wijk inbrengen die hun ongelukkige dochters verplicht sluieren, als aan het eind van hun straat een moslima-agente met hoofddoek surveilleert?

Ik wens Femke Halsema veel succes met haar worsteling en het zoeken naar die derde weg. Maar voorlopig blijft GroenLinks de partij die als vanouds morrelt en knaagt aan de scheiding van kerk en staat
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *